Ekdersler yatmadı, maaşların da gecikeceği endişesi başladı

Türk Eğitim-Sen ve Kamu-Sen İl Başkanı Coşkun DİLBER,ekders ücretleri de yatmadı ,bir çok arkadaşımızı maaşlar konusunda da aynı sıkıntı yaşanabilir endişe sardı ,yetkililerden biran önce bu mağduriyete son vermelerini bekliyoruz.

14 Mayıs 2018 Pazartesi 10:43
Ekdersler yatmadı, maaşların da gecikeceği endişesi başladı

Türk Eğitim-Sen ve Kamu-Sen İl Başkanı Coşkun DİLBER yaptığı açıklamada ,Öğretmenlerimizin önemli ödeme kalemlerinden biri olarak değerlendirdikleri ek ders ücretleri maalesef bu ay süresi içerisinde hesaplara yatmamıştır. Ekders ödemeleri ile ilgili iş ve işlemler okul yönetimleri tarafından şu şekilde yürütülmektedir: Ek ders saatleri “KBS Sistemine” girilerek her ayın en geç 29’u itibarı ile hazırlanan “ek ders puantajları” Milli Eğitim Müdürlüklerine ulaştırılır. Milli Eğitim tarafından Mal Müdürlüklerine oradan da banka hesaplarına aktarım gerçekleştirilir. Bu adımların ilgili sorumlularının iş ve işlemleri düzgünce yerine getirmeleri halinde her ayın 1’itibarı ile ekders ücretlerinin öğretmenlerin hesaplarına geçmesinin önünde hiçbir engel yoktur. Fakat her ay bu ödemeler 3-5 gün gecikmeli yatmaktadır ve bu durum karşısında hiçbir zaman yetkililer tarafından şeffaflık ilkesi gereği yapılması gereken açıklama yapılmaz. Her il ve ilçede bu ödeme tarihi farklılık gösterebilmektedir. Bu konuda ivedilikle uygulamada birliğin sağlanması ve işlemlerin ivedilikle yürütülmesini beklerken sorunun daha da ileri düzeye taşındığını görmekteyiz. Bu sorun maalesef Milli Eğitimin kronikleşen sorunlarından biri haline gelmiştir.

2018 Nisan ayı ekderslerinin ödenmesi konusunda ise ülke genelinde ciddi bir gecikme yaşanmıştır ve durumun yetkililer tarafından “sistemsel” olduğu bilgisi veriliştir. Sistemde yapılan yenileşme çalışmalarına bağlı gecikme olduğu bildirilmiştir. Sorunun çözüme kavuşturulması ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü söylenmesi üzerine de sabırla bekleyişimiz başlamıştır.  En geç 10 Mayıs itibarı ile hesaplara geçeceği beyan edilen ekders ücretlerinin 11 Mayıs mesai bitimi itibarı ile bazı okullara ödenmediği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Bu konunun makul sürede çözülememiş olması iyi niyetle açıklanamayacak bir durumdur.  

Tüm bunların yanında sorun yaşayan okulların benzer bir sorunu maaş ödemelerinde de yaşama endişesi başlamıştır. Peki soruyoruz: Öğretmenimiz son ödeme tarihi geçen ve ödenemeyen faturaları veya diğer ödemeleri için ilgili kurumlara “sistemsel sorun yaşadık” dediğinde herhangi bir gecikme bedeli ödemekten muaf tutulacak mı? Muaf tutulmayacaksa bu bedeli ödemesi gereken kişi öğretmen midir? Daha büyük mağduriyetlere sebep olmadan yetkilileri acilen sorumluluk bilinciyle hareket ederek sorunu çözmeye davet ediyoruz.  Sorunun sistemsel olduğu açıklaması kesinlikle kabul edilebilir bir gerekçe değildir. Her türlü yazılım ve bilgi teknolojisine sahip olduğumuz bu çağda insanın ürettiği bir “sisteme” insanın mahkûm bırakılmasını insani bulmadığımızı ve bu durumun kabuledilebilir bir durum olmadığını vurgulamak istiyoruz.

Yetkilileri bir daha bu tür sorunların yaşanmaması ve her ayın ilk 3 iş günü içinde ek ders ücretlerinin öğretmenlerin hesaplarına geçmesi konusunda gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz. Şayet liyakatsiz sorumlulara bu iş terk edilmiş ve bu şekilde sürdürülmeye çalışılıyorsa bu yetkilendirenin de liyakatsizliğinin işaretidir. Önümüzdeki süreçte yetki sahipleri ve sorumlularının liyakatini test etmiş olacağız. Bu süreçte ödemeleri aksayan ve bedel ödemek zorunda kalanların mağduriyetine istinaden sorumluluk sahiplerine karşı yürütecekleri hukuki mücadeleye de sonuna kadar destek vereceğimizin bilinmesini istiyoruz. Herkes yaptığından hesaba çekildiği gibi yapması gerektiği halde yapmadığından da hesaba çekilmelidir.

Aynı aksaklığın maaş ödemelerinde yaşanması gerektiğini bir kez daha hatırlatarak yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.