Eyüboğlu, Hedefimiz İstiridye mantarı üretiminde Akçaabat'ı merkez üssü yapmak.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU; Akçaabat'ta üreticilerin gelir seviyesini yükseltmek ve ürün çeşitliliğini arttırmak için çalışıyoruz.

29 Mart 2021 Pazartesi 16:10
Eyüboğlu, Hedefimiz İstiridye mantarı üretiminde Akçaabat'ı merkez üssü yapmak.

 Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, hedeflerinin Akçaabat ilçesini İstiridye mantarı üretiminde merkez üssü yapmak olduğunu ve bunun için çalışmalara devam etiklerini belirterek ilçemizde İstiridye Mantarı yetiştiriciliği kursumuza katılıp sertifika alan, modern sistemlerle üretim yapan Ali TONBUL ve Merve ULUSOY ile birlikte Trabzon Valisi Sn. İsmail USTAOĞLU’nu ziyaret ettiler.

Ziyarette  istiridye mantarı üretimi hakkında bilgi veren Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU şunları belirtti: “Bizler istiyoruz ki üretici doğduğu yerde doyarsa kırsal mahallelerden kentlere göç etmek istemez. Bunun için kırsal mahallelerimizi üreticilerimiz için cazip hale getirmemiz gerekiyor. Üreticilerimizin gelir seviyesini yükseltirsek , birim alandan getirisi yüksek ürünler üretirsek, bu işletmeler için devletin hibe desteklerini de artırmasıyla amacımıza ulaşacağımızı düşünüyorum. En kısa zamanda DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Başkanı Hakan GÜLTEKİN beyi ziyaret edip hibe destekleri hakkında görüşüp üreticilerimizi mutlu edecek güzel haberler ile dönmek istiyorum. Şu an Ali TONBUL, Emine BAYRAM ve Merve ULUSOY’a ait 3 modern üretim tesisinde üretim yapılmakta ve 25 ‘in üzerinde kütükte istiridye mantarı yetiştiren üretici bulunmaktadır. Yaklaşık yılda 80 tonun üzerinde istiridye mantarı üretimi gerçekleştiriliyor. Bu rakamları daha yükseklere çıkarmak istiyoruz. İstiridye mantarı içeriği bakımından çok zengin bir besindir. Antioksidan özelliğe sahip , kolesterolü dengeler, kandaki kolesterol seviyesinin düşmesinde etkilidir. Doğal antibiyotik özelliği gösterdiğinden dolayı antibakteriyeldir. Yüksek oranda demir ve B vitamini içerir. Yüksek tansiyonu düşürür. Güçlü bir antienflamatuar özelliğe sahip olup vücuttaki iltihabı azalttığı biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Şu korona virüslü günlerde buna çok ihtiyacımız var. Kırmızı ete eşdeğer proteine sahip. 1 kg kırmızı ete verdiğimiz para ile 5 kg İstiridye mantarı alınabiliyor. Herkesin sofrasında mutlaka olması gereken ucuz bir protein kaynağıdır. Biz Sn. Vali’mizden bu kadar zengin içerikli besin maddesi olan İstiridye mantarını kamu ve özel işletmelerin mutfaklarında yemek menülerinde görmek istediğimizi ve bu konuda kendilerinden destek beklediğimizi aktardık. Talebimizi olumlu karşıladılar ve İstiridye mantarı tüketimini artırmak için gerekli desteği sunacaklarını belirttiler. Sn. Vali’miz İsmail USTAOĞLU’na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizler üretimini ve tüketimini artırdığımızda hem üretici kazanacak hem de halkımız ucuz protein kaynağına kavuşup dengeli beslenmiş olacak. Buradan kursa katılıp sertifika alan üreticilerimize seslenmek istiyorum. Destek devletten üretim sizden , gelin modern üretim tesislerimizin sayısını ve üretimi artıralım ”.

Son Güncelleme: 01.04.2021 12:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.