Fındık İhracatında Trabzon Damgası

Trabzon’dan Yapılan Fındık İhracatında Tarihin En Verimli İhraç Sezonu 2019/2020 Sezonu Oldu

03 Temmuz 2020 Cuma 14:10
Fındık İhracatında Trabzon Damgası

1 Eylül 2019 tarihinde başlayıp 31 Ağustos 2020 tarihinde sonra erecek olan 2019/2020 Fındık İhraç sezonunda, geride kalan 11 aylık dönemde Ülkemizden bugüne kadar ihraç edilen en yüksek ihracat miktarına ulaşıldı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ülkemizin en eski fındık ihracatçısı ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CIRAV; 2019/2020 ihraç sezonunun 10 aylık döneminde Ülkemizden 309.284 Ton karşılığı fındık ihraç edilerek karşılığında 2 Milyar 74 Milyon 774 Bin 177 ABD dolarlık döviz girdisi sağlandığını ve sezonun bitimine kalan 2 ay sonunda fındık ihracatının miktar olarak 330.000 TON’a ulaşacağını ve karşılığında elde edilen döviz girdisinin de 2 Milyar 300 Milyon Dolar olacağını tahmin ettiklerini, bunun da tarihin en yüksek fındık ihracat rakamı demek olduğunu belirtti. Bu dönemde yapılan ihracatta miktar olarak %26 ve değer olarak da %45 gibi çok yüksek oranlarda artış yaşanmasının gurur verici olduğunu belirtti. CIRAV; bu dönemde Trabzon ilinin yine fındık ihracatında lider olduğunu yapılan 10 aylık sezon ihracatının %39’unun tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. 10 Aylık Sezon ihracatında Trabzon ilinden 115.340 TON fındık ihraç edilerek karşılığında 806.259.463 $ tutarında döviz girdisi sağlandığına değinen CİRAV, 10 aylık sezon boyunca Trabzon ili fındık ihracatında miktarda %16 ve sağlanan döviz girdisinde de %36 oranında oldukça yüksek bir artış kaydedildiğini belirtti. 

DKİB Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CIRAV; bu sezonda fındık ihracatında elde edilen bu başarı ve yüksek oranlı fındık ihracatında, en büyük başarının Cumhurbaşkanlığı Hükümetimizin bu sezonda istikrarlı bir politika uygulayarak fındık fiyatlarını hasat öncesi Temmuz 2019 ayı sonunda açıklamasının ve alım işlemleri ile görevlendirilen TMO’nun başarılı bir alım sistemi uygulamasının büyük payı olduğunu belirterek, bu uygulamadan fındık üreticisinin ve fındıkla ilgili tüm paydaşların kazançlı çıkarak uygulanan politikadan memnun kaldıklarını, bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm kabine mensubu Bakanlara teşekkürlerini sunduklarını ve bu yılda üreticinin kazanacağı ve memnun olacağı verimli bir sezon olması için de 2020 fındık sezonunda alım fiyatlarının en geç Temmuz 2020 ayı sonuna kadar açıklanması tavsiyesinde bulundu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.