Fındık üreticisine fidan desteği

Akçaabat Ziraat Odası fındık bahçesini yenilemek isteyen üreticiye çağrı bulunarak fidan desteğine hazırız dedi.

19 Aralık 2018 Çarşamba 16:05
Fındık üreticisine fidan desteği

Akçaabat Ziraat Odası'ndan yapılan açıklamada Bölgemiz fındık üretimi açısından özel öneme sahip bölgelerden biridir. Uzun yıllar geniş alanlarda fındık üretimi yapılmaktadır. Geleneksel yöntemlerin üretimde ön planda tutulduğu gerçeği de fındık yetiştiriciliğinde maalesef büyük bir engeldir. Bu bağlamda bilinen doğru ve pratik uygulamaların üretici ile buluşturulması gerekmektedir.

Mevcut fındık bahçelerinde dikimin yanlış yapılmış olması, dikim çukurlarının istenilen ebatlarda açılmamış olması, bahçe tesis edilirken uygun bir çeşit seçimi yapılmamış olması fındıkta alınması gereken ortalama azami verimin altında bir hasat miktarı gerçeği ile yüz yüze kalmamıza yol açmaktadır.

Akçaabat Ziraat Odası olarak üreticilerimize bahçelerini yenileme sürecinde destek vermekteyiz. Hâlihazırda yeni bahçe tesis eden/etmek isteyen üreticilerimiz dip sürgünü meyili çok olan fındık bitkisinin etrafından bu materyalleri koparıp dikim çukuruna yerleştirmek suretiyle bahçe tesisi yapmaktadırlar.

Bahçesini yenilemek isteyen üreticiler dip sürgününü fidan olarak kullandıklarında yetersiz köklenmeden dolayı yeni dikilen fidanların bazı durumlarda 2 yıl gibi bir sürede fidan oluşumunu tamamladıkları gözlemlenmiştir. Bu durumda fındık bahçelerinden 5-7 yıl gibi bir sürede meyve elde edilebilmektedir.

Meyvecilik yapılan bölgelerde sıklıkla kullanılan, bölgemizde ise uygulamada henüz yeterince göremediğimiz çelikle köklendirme suretiyle fidan üretimi modelini üreticilerimize öğreterek kendi fidanlarını kendilerinin üretmesini amaçlamaktayız. 6 m” kapalı bir ortamda ortalama 1000 adet fındık çeliklerini köklendirerek yaklaşık 10 da lık fındık bahçesinin fidan ihtiyacını karşılayabiliriz.

Akçaabat Ziraat Odası olarak Hasan Kantarcı ve Selahattin Sönmez isimli üreticilerimizde bu süreci başlatarak diğer üreticilerimize de yol göstermeyi hedefliyoruz. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimize her türlü teknik desteği vermeye hazırız.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.