Fındıkta budamayı bilinçli yapın

Fındıkta verim ve kaliteyi arttıran unsurların arasında önemli bir yeri olan budama işleminin bilinçli olarak yapılması istendi.

06 Şubat 2019 Çarşamba 12:54
Fındıkta budamayı bilinçli yapın

Trabzon Ticaret Borsası tarafından Fındıkta verim ve kaliteyi arttıran unsurların arasında önemli bir yeri olan budama işleminin bilinçli olarak yapılması istendi. 

Borsa tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, “Sen de Buda, Sen de Kazan”sloganı ile yapılan çalışmalar kapsamında bilinçli budama kursları açılmış ve katılanlara da gereken aletler ücretsiz olarak verilmişti.Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa sürdürülen çalışmalarda, sertifikalı budamacılar yetiştirilmiş idi.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ile İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay, fındıkta budama işlemlerinin yapılması gereken bugünlerde Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Karakaya Mahallesi’nde Adnan Kılıç’a ait örnek bahçeye gittiler.
Cahit Gülbay, Trabzon’da açılan kurslardan bini aşkın üreticinin bilinçli budama tekniklerini öğrendiğini hatırlatarak, üreticilerin bu kişilerden yararlanmalarını istedi.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’da, bilinçli budamanın asgari yüzde 30’un üzerinde verim artışı sağladığına dikkat çekerek, “Trabzon’da 65 bin hektar fındık bahçesi var. Ama ortalama 35 bin ton fındık alıyoruz. Bu çok ama çok düşük bir verimdir. Bunu artırmanın bir yolu da bilinçli budamadır. Üreticilerimizi bilinçli budama yapmaya davet ediyoruz”dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.