Fındıkta hasat zamanına dikkat

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU ,fındıkta hasat zamanına dikkat edilmeli dedi.

20 Temmuz 2018 Cuma 09:48
Fındıkta hasat zamanına dikkat

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yaptığı yazılı açıklamada; Bu yıl ilkbahar mevsiminin açık ve güneşli geçmesi fındık hasadının geçen yıla nazaran daha erken yapılabileceğinin işaretini vermektedir. Özellikle diğer illerde yaşayan üreticilerimizin ikamet ettikleri bölgelere geri dönme mecburiyetleri ve erkenden fındığı toplayıp bir an önce üzerlerinde ki sorumluluğu yerine getirme alışkanlığı ile birlikte yanlış zamanda hasat yapılması, büyük verim ve kalite kayıplarına yol açmakta olgunlaşmadan toplanan fındık hasat maliyetini artırmaktadır.

Saha ziyaretlerimizde ve daha önce ki eğitimlerimizde de bahsettiğimiz gibi, fındık hasadına karar verebilmemiz için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bunlar;

* Fındık züruflarının sararması ve fındık meyvesinin züruf içerisinden kolaylıkla çıkması ,

* Fındık iç zarının koyu renge dönüşmesi,

* Fındık dalları silkelendiğinde fındık züruflarının ¾’ ünün yere düşmesi.

Fındık hasadı il komisyonlarının belirlediği tarihte fındık tam olgunlaştıktan sonra dallar silkelenerek yerden yapılmalıdır. Böylelikle hem ertesi yılın mahsulünü oluşturacak gözler zarar görmemiş olur, hem de birim işgücü ile daha fazla fındık meyvesi toplanmış olur.

Son yıllarda hasat için üzerinde durulan bir diğer konu da makineli hasattır. Fındık toplama sezonunda işçilik maliyetlerinin yüksek oluşu ve işçi bulma zorluğu makineli hasadı elzem ve cazip kılmaktadır. Odamız olarak üreticilerimize bu konuda her türlü teknik desteği vermeye hazırız dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.