Fındıkta verimi arttırmak için bahçeleri yenilemeliyiz

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan Gürcistan, Şili, Amerika, İspanya ve Fransa’nın dönüm başına 250-275 Kg fındık aldığını Türkiye’nin ise bu rakamların çok altında kaldığına dikkat çekerek, bahçelerin mutlak suretle gençleştirilmesi gerektiğini söyledi.

04 Ocak 2019 Cuma 14:20
Fındıkta verimi arttırmak için bahçeleri yenilemeliyiz

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp  Ergan fındık üreticilerini “Trabzon’da ise 50 Kilogramın altına indik. 120 yaşında verimsiz fındık ağaçları ile hem fiyat olarak hem de kalite olarak daha fazla yarışamayız. Fındık bahçelerini mutlaka gençleştireceğiz. Ya gençleştireceğiz ya da 15-20 yıl sonra fındık Trabzon’un gündeminden çıkacak.” diyerek uyardı. 

120 yaş ortalamasına varan fındık ağaçları, verimliliğin altına indi..

Ergan, Trabzon’da geçmişte 80-90 bin ton fındık yapıldığına ancak bugün bu rakamın bir hayli düştüğüne vurgu yaparak şöyle konuştu:Şimdi ne yapıyoruz? Biz Devletten destekleme primi alıyoruz. Devlet bize diyor ki: ‘Biz sana destekleme ve gübre parası veriyoruz. Ürününü yenileştir.’ Biz ise ne yapıyoruz? Bu parayı fındığımıza verilen bir hayır olarak kabul ediyoruz. Hayır, bu para hayır olarak değil, fındığımızı daha kaliteli ve daha çok arttırmamız için bize veriliyor. Eğer bu 50 kilolarla devam edersek halimiz hiç iyi değil. Geçmişte bahsettiğimiz 65 bin hektarlık alanda Trabzon’da 80-90 bin ton fındık yapıyorduk. Bugün bu rakam 35 bin tona düştü. Eğer bu düşüş devam ederse bu 20 sene sonra ne olacak? 35-40 bin ton fındığın bile altındaki bir miktarın pazarda nasıl bir sirkülasyon oluşturduğunu düşünebiliyor musunuz? Bu para bu piyasaya inecek ve bu piyasada kullanılacak. Bu para, esnafın ve köylünün eline geçecek. Bir de bu paranın hiç olmadığını düşünelim. Piyasalarda az bir dalgalanma olduğunda yaşadığımız sıkıntıları ve faizlerin nasıl arttığını görüyoruz.”

Üretici bahçesini yenileyecek ve bakacak..

Eyyüp Ergan bundan sonra radikal kararlar alacaklarını kaydederek, “Üretici bahçesini yenileyecek ve o bahçeye bakacak. Mesela bizim sahil kesiminde 120 yaşında fındık ağaçlarımız var. 120 yaşındaki insanın verimi ve hastalığa karşı direnciyle genç insanın hastalıklara karşı direnci nasıl olursa fındığın da aynı şekilde direnci olur. Yani bizim ağaçları gençleştirmemiz lazım. Bunun başka yolu yok.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.