Fıstık Çamı Tohumları Toprakla Buluştu

Akçaabat Ziraat Odası Fıstık Çamı Tohumlarını Toprakla Buluşturuyor.

17 Mart 2021 Çarşamba 10:10
Fıstık Çamı Tohumları Toprakla Buluştu

Akçaabat Ziraat Odası  olarak yenilebilir ve ticari değeri yüksek olan Çam Fıstığının bölgemizde yetiştirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Yeni kuracağımız bahçe için gerekli olan fidanı kendimiz üreteceğiz. Muğla İlinden getirttiğimiz Fıstık Çamı tohumlarını toprak ile buluşturarak ilk adımı atmış bulunuyoruz. Tohumların bir kısmını açık alana diğer kısmını da saksılara dikerek takibini yapacağız. Ayrıca bölgemizde var olan Fıstık Çamı ormanlarını rehabilite ederek hem bölge hem de ülke ekonomisine kazandırmak için uzman bir ekip oluşturuyoruz. Fıstık Çamı ağaçları Akdeniz havzasında ılıman iklim sahalarında yaygın olarak dağılım göstermektedir. Bu ağaç şemsiye görünümünde olup 20 metreye kadar boylanan geniş tepeli bir çam türüdür. Akçabaat ilçemizde mikroklimal iklimin etkisiyle Galanima vadisinde de yetişmektedir. Ticari değeri yüksek olan bu ürün Türkiye’de ekonomik değeri yüksek ve önemli bir ihracat ürünüdür. Yapısında bulundurduğu besin maddeleri bu gıda maddesini önemli kılmaktadır. Bazı faydalı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz. Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur ve tansiyonu dengeler. Kolesterolü düşürür. Antioksidan özellikleri ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Anne sütünün artmasını da destekleyen çam fıstığı, sağlıklı diş ve kemik gelişimi için de önemli bir besindir.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU; üreticilerimizin gelirlerini artırmak adına elinden gelen gayreti gösterdiklerini ve bu tür çalışmalara ilave olarak Fıstık Çamı ormanları oluşturarak ürün çeşitliliğini çoğaltacaklarını belirtti. İlçemizde yıllardır var olan ancak ekonomik anlamda üretimi yapılamayan, ilçemizde yaklaşık 15-20 bin civarında Fıstık Çamı ağacı doğal olarak yetişmiş bir bölümü üreticilerimiz tarafından dikilmiş ancak kendi kaderine terk edilmiş bu ağaçların bakımları yapılarak meyvelerini ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz. Bir ağaçtan yaklaşık 100-200 adet kozalak elde edilebildiği ve her bir kozalağın bugünkü değerinin 3-5 TL arasında olduğunu dikkate aldığımızda birim alandan getirisi birçok üründen daha fazla olacağı aşikardır. Bu Fıstık Çamı ağaçlarından elde edilen hem içinden çıkartılan fıstıkların hem de kozalaklarının para etmesi ilçe halkımıza ayrı bir gelir kapısı olacaktır. Daha önce Muğla İlinden gelen Fıstık Çamı yetiştiriciliği konusunda uzman ekibin incelemeleri doğrultusunda Galanima Vadisi dediğimiz bölgede yer alan Fıstıklı, Yeşiltepe, Alsancak, Bozdoğan, Zaferli ve Şinik mahallelerimizde uzman ekip ile gerekli hazırlıkları yaparak rehabilite çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Son Güncelleme: 17.03.2021 11:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.