Fiyat da tatmin etsin

TMO bu yıl da hasat öncesi taban fiyat açıklayacağını bildirdi, üretici rahatlarken şimdi fiyatın tatmin edici seviyede olması beklentisi başladı

12 Şubat 2020 Çarşamba 09:52
Fiyat da tatmin etsin

TMO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güldal’ın ürün alım fiyatlarını bu yıl da hasat öncesinde açıklayacaklarını belirterek üreticiyi memnun edecek bir fiyatlandırma hazırlığında olduklarını açıklaması üreticiyi rahatlattı. Güldal “Biz TMO olarak 2019’da uyguladığımız hasat döneminden önce fiyat açıklama, alım garantisi verme ve tüm noktalarda tesislerimizin açık olacağını ifade ediyoruz. Özellikle üreticinin o ürünü ektiğine memnun olacağı bir fiyatlandırma hazırlığı yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.

HEP BİRLİKTE YAŞADIK

Kararı değerlendiren Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, TMO’nun piyasada istikrarı sağlama noktasında gerektiği zaman alım satım işlemi içinde olmasının ne denli doğru olduğunun 2019 ürünü ile yaşandığına dikkat çekti. Ergan, Güldal’ın açıklaması ile ilgili olarak  “TMO’nun piyasada yer alma sürecine gerektiği zaman ve gerektiği şekilde yer aldığında başta üreticilerimiz olmak üzere piyasanın aktörleri için istikrar adına ne kadar kazandırıcı olduğunu hep birlikte yaşadık.” dedi.

ÇOK DOĞRU BİR KARAR

Ergan: “Bu kazanımda TMO’nun önceki yılların aksine geçtiğimiz yıl fındık piyasaya inmeden önce fiyatı ve alım politikalarını açıklaması en önemli etken olmuştur. Olumlu bu etkenin 2020 yılı ürünü için de aynı şekilde, aynı şartlarda uygulanacağının şimdiden açıklanması da çok doğrudur. Bu karar bugün de gelecek yıl ürününde de piyasayı rahatlatır, istikrar sağlar, disiplin getirir. Bu vesile ile sektörde istikrarın sağlanması noktasında tüm aktörlerin de üzerine düşenleri yerine getirmesinin de etkili olacağının bilinmesi gerekir.”

MALİYETE GÖRE FİYAT

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan da kararı değerlendirerek “Umudumuz bu yöndedir. Alınan bu karar çok doğrudur ve üretici adına sevindiricidir. Fiyat konusunda da TMO’nun görevinin bu olduğunu düşünüyoruz. TMO, vatandaşın kazanacağı miktarı vermesi gerekir. Beklentimiz o yöndedir. Her zaman söylediğimiz bir şey var. Biz afaki fiyatlar değil, sürdürülebilir taban fiyat istiyoruz. Bunun için önce objektif ölçütlerle maliyetin belirlenmesi gerekir.” diye konuştu.

DEVLET DE FINDIK DA BİZİM

Trabzon Fındık Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak ise “Üretim maliyeti belirlenmeden verilen fiyatlar üreticiyi mağdur etti. Bu zamana kadar böyle oldu. Girdi fiyatlarıyla birlikte enflasyon rakamlarıyla üreticiye yaşam payı verilmeli. Fındıkta gelecek bu şekilde sağlanır. Hasat öncesi fiyat açıklanması çok doğrudur, memnun edicidir. Ancak fiyatlar gerçekçi maliyet hesaplamasıyla yapılmalıdır.  Fiyat bundan sonra açıklansın. Bu durumu saygıyla karşılarız. Bu devlet de bu millet de bu fındık da bizim.” şeklinde konuştu.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.