Gazetecilik tutuklanamaz

Demokratik Kitle Örgütleri Berivan için bir araya geldi.Trabzon'da bulunan Demokratik Kitle Örgütleri'nin ortaklaşa düzenlediği basın açıklamasında "Berivan gerçekleri korkusuzca kaleme aldığı, için 'Gazetecilik Suç Değildir’ dediği için tutuklanmıştır, derhal serbest bırakılmalıdır ifadeleri kullanıldı.

09 Aralık 2018 Pazar 11:23
Gazetecilik tutuklanamaz

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören gazetecilik son sınıf öğrencisi Berivan Bila'nın "Gazetecilik bölümü 1.ders: Gazetecilik suç değildir" başlıklı makalesi sebebiyle tutuklanmasına Trabzon'da bulunan Demokratik Kitle Örgütleri, Bila'nın anne ve babasının da katıldığı basın açıklamasında biraraya gelerek tepki gösterdi.

HUKUKA UYGUN DEĞİL!

Kamu Emekçileri Sendikası Dönem (KESK) Sözcüsü ve Eğitim Sen Başkanı Engin Nur, verilen kararın hukuksuz olduğunu vurgulayarak, "Şehrimizde hem öğrencilik hem gazetecilik yapan Berivan Bila'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret gerekçesiyle haksız bir tutuklamaya karşı bir araya geldik. Berivan yazdığı makalede düşüncelerini dile getirmişti. Tutuklama kararı hepimizi şaşırttı. Düşüncelerini dile getiren genç bir gazetecinin tutuklu olarak alıkonulmasıyla hukuk normlara aykırı bir durum yaşanmakta. Düşüncelerinden ve makalelerinden dolayı genç bir gazetecinin tutuklanmasını kabul etmiyoruz. Trabzon Adliyesi'nin verdiği kararı Anayasaya ve evrensel hukuk normlarına uygun bulmuyoruz" dedi.

"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR" DEMİŞTİ

Trabzon Halkevi Şube Başkanı Gizem Pehlivan, arkadaşlarının derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi ve Trabzon Halkevi üyesi arkadaşımız Berivan Bila 6 Aralık günü sabah saatlerinde evi basılarak yazdığı makale gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. Baskın sırasında Berivan’ın bilgisayarı ve cep telefonu ile çok sayıda gazete, dergi, kitaba da el konulmuştu. Dün sabah saatlerinde mahkemeye sevk edilen arkadaşımız Berivan 28 Temmuz 2017’ de yazmış olduğu "Gazetecilik bölümü 1.ders: Gazetecilik suç değildir" başlıklı yazısında cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiası ile Erdoğan’a hakaret suçlaması ile tutuklandı" diye konuştu.

MESLEĞİNDE ÖDÜLLÜ BİR GAZETECİ

Berivan'ın duyarlı bir gazeteci olduğunu kaydeden Pehlivan, açıklamasını şöule sürdürdü: "Berivan üniversiteye başladığı ilk günden bugüne kadar bir üniversitelinin sahip olması gerektiği gibi aydın, ilerici, okuyan, araştıran, tartışan, sorgulayan ve toplumsal olaylara duyarlı kimliğinden asla vazgeçmemiştir. Berivan yoksul mahalle ve köylerde çocuklara gönüllü olarak dersler vermiş ve onlara eşitliği, özgürlüğü, adaleti, insanca yaşamayı anlatmıştır. Erkek şiddetine, cinsel istismara, cinsiyetçiliğe karşı kadın haklarını savunmak için kadın mücadelesinden bir an olsun bile geri adım atmamıştır. Cerattepe’de doğasına ve yaşam alanlarına sahip çıkan Artvin halkı ile birlikte nöbet tutmuş ve omuz omuza mücadele etmiştir. Ve en önemlisi henüz İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi olmasına rağmen yapmış olduğu haberlerle, çekmiş olduğu fotoğraflarla birçok ödül alarak başarılara imza atmıştır."

DÜŞÜNCELERİNİ İFADE ETTİ

"Medyanın tekelleştiği, tek adam ve meşru olmayan AKP iktidarına hizmet ettiği bu süreçte yasaklara, sansürlere, basın emekçileri üzerindeki her türlü baskıya, tutuklamalara karşı çıkmış ve mücadele etmiştir. Sansür ve yayın yasaklarıyla halkın haber alma hakkını satan, kirli, çıkarcı, kalemi kiralık yandaş basının karşısında yer almıştır. Bugün ise Berivan gerçekleri ve doğruları korkusuzca kaleme aldığı, özgürce düşüncülerini ifade ettiği ‘’Gazetecilik Suç Değildir’’ dediği için tutuklanmıştır."

DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Buradan Berivan’ın kaleminden korkanlara sesleniyoruz. Halkın özgürlük ve eşitlik mücadelesi içerisinde yer alan arkadaşımızın tutuklanması ifade özgürlüğüne, halkın hakları mücadelesine ve gazetecilik mesleğine bir saldırıdır. Halkın taleplerini dile getirmek suç değildir. Gazetecilik değerlerini yücelten, gazetecilik meslek ve onuruna sahip çıkan arkadaşımız suçsuzdur ve derhal serbest bırakılmalıdır. Bütün avukatlarımızla birlikte dosyayı takip edip gerekli itirazları pazartesi günü yapacağız."

KIZIMIZIN ARKASINDAYIZ

Basın açıklamasına katılan anne Songül Bila da kızlarının haksız bir şekilde tutuklandığı kaydederek, "Berivan bu zamana kadar hep doğrunun peşinden koştu. Biz de ailesi olarak her zaman arkasında olduk. Yanında olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Baba Erdal Bila da kızlarının her zaman destekleyeceklerini vurgulayarak, "Kızımız onurlu bir duruş sergilemiştir. Biz de onun arkasında olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Basın açıklamasının ardından Berivan'ın tutuklanmasına gerekçe olan "Gazetecilik bölümü 1.ders: Gazetecilik suç değildir" makalesi yüksek sesle okundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.