“Genç mühendisler Ar-ge ve inovasyona önem vermeli”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, genç mühendislerin Ar-Ge ve inovasyona önem vermesi gerektiğini söyledi.

20 Aralık 2017 Çarşamba 12:02
“Genç mühendisler Ar-ge ve inovasyona önem vermeli”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğrencilere girişimcilik konusunda tecrübelerini anlattı, soruları yanıtladı.

Türkiye’de girişimciliğin hızlı ve etkili şekilde desteklenmeye başladığını hatırlatan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şunları söyledi:“Hepiniz mühendis olarak mezun olacaksınız. Zamanınızı etraftaki kafelerde geçiriyorsunuz. ‘Bu kafeler iyi iş yapıyor’ diye mezun olunca kafe açmayın. Mühendise bunlar yakışmaz. Bunların örneklerini çok gördük. Elektrik – elektroniği bitirip de program yazabilenlerin kafe, bar açtıklarını fakat birkaç yıl içinde zarardan devretmeye adam aradıklarını biliyoruz. Eğitim aldığınız branşta iş yapma gayreti içinde olun. Mühendislerin yapacakları çok şey var. Günümüzde devlet imkânları da çok fazla. Eskiden böyle devlet imkânları yoktu. İş kurarken araştırma safhasında sizi yönlendirecek çok veri toplama merkezi var artık. Mühendis camiasının dünyayı tarayarak kendini yönlendirmesi gerekiyor.”

“TEKNOKENT’TEN YARARLANIN”

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde Teknokent bulunduğunu hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Teknokent’i kaçınız ziyaret etti bilmiyorum. Üniversitenizdeki imkânları dahi henüz öğrenememişiz. Bundan sonra hiç olmazsa elimizdeki imkânları öğrenme adına, geleceğinizin daha rahat geçmesi adına önce üniversiteyi tanımanız lazım. Üniversitede imkân çok fazla. Ders yükünüz fazla olabilir ama programlı şekilde hem dersin hem araştırmaların içinde olabilirsiniz. Hocalarınızın geliştirdiği projeleri Teknokent’te beraber yürütebilirsiniz. Size hiçbir maddi yük gelmeden bunlar halledilebiliyor. Ticaret odamızın Teknokent’te 5-6 yıldan beri faaliyette olan İnovasyon Merkezi var. Burada proje eğitimleri veriyoruz. Siz gençliğin daha fazla bu tür yerlerde olması, bizleri görüşleriyle daha fazla yönlendirmesi gerekiyor. Ayrıca 10 bin metrekare inşaatımız tamamlanmak üzere. Orası da sizler için İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi olacak. Sizin geliştireceğiniz projelerin hayata geçmesi ve para kazanmanız için altyapı oluşturuyoruz.

Birbirini kopyalayan işler olmasın diye, üniversite gençliğine yakışır bir inovasyon merkezi açmamızın sebebi; bütün dünyayı tarayarak ve tanıyarak yaratacak olduğunuz projelerin üretimini yapmanız için altyapı oluşturmaktır. Tüm makine ve ekipmanlar burada olacak. Geleceğe dönük olarak mühendislerin yapması gereken girişimcilik budur. İlk aşamalarda grup çalışması yapılabilir. Ortak akılla yeni iş yaratılabilir. İyi bir fizibilite eğitimi almanız lazım. Biz oda olarak zaman zaman bu eğitimleri veriyoruz. Sizlerin yapması gereken hayal dünyanız biraz daha genişletmek. Küçükler ve büyüklerle daha fazla sohbet edin, farklı insanların fikirlerini dikkate alın ve bu yönde hareket edin. Herkesten yeni bir fikir edinebilir. Bunu bir işe ve katma değere çevirebilirsiniz.”

“AR-GE VE İNOVASYON MÜHENDİSLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ”

Türkiye’nin genç nüfusunun en büyük gücü olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:“Ülkemiz sizin gibi genç nüfusla ayakta kalacak. Gerçekten müthiş bir genç nüfusumuz var. Avrupa’da bir toplantıda bize şunu dediler, ‘Türkiye’nin en büyük zenginliği genç mühendis nüfusu.’ Gerçekten müthiş bir genç mühendis nüfusumuz var. Bunların hayata hazırlanmasındaki imkânları devletin ele alması gerekiyor. Gençlerimizden Ar-Ge ve inovasyonda kendini yeterli görenlerin, kafaları rahat olacak bir ortamda yatılı olarak Ar-Ge ve İnovasyon Mühendisi yapmak gerek. Maddi imkânlarını sağlayarak, dünyayı tanımaları ve hazırlayacakları proje ve patentlerle ekonomiye katkıda bulunmaları Türkiye’ye büyük katkı sağlayacaktır. Yarışmaya devam ettiğimiz ülkelerde patent sayılarına bakın, patent müracaatlarına bakın, bizdeki aynı sayılara bakın. Gerçekleri görüyoruz. Ar-Ge ve inovasyonda gençlerimizin çok daha fazla başarılı olacağını, bu başarının üretime döneceğine inanıyorum. Büyük ölçüde orta ve yüksek teknoloji ürünlerine yönelik olacak bu üretimin ülkeye sağlayacağı katkı da açıktır. Sizlerin girişimci olmasını arzu ederiz. Yurtdışına açılın, oralarda yeni pazarlara girin. İç piyasa elbette daralabilir, ama özellikle bizim doğumuzda olan ülkeler ve Afrika ülkelerinde pazar çok.”

Konuşmasının ardından Başkan Hacısalihoğlu’na Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hüsem tarafından günün anısına plaket verdi.

Son Güncelleme: 20.12.2017 12:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.