Genç’ten İstiklâl Marşı mesajı

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, İstiklâl Marşı’nın 12 Mart 1921 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Genç, mesajında şu ifadelere yer verdi:

12 Mart 2021 Cuma 10:52
Genç’ten İstiklâl Marşı mesajı

“EDEBİ BİR ŞAHESER”

“Bundan 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu topraklarını bölüşen emperyalistler I. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesini bahane ederek Anadolu topraklarını dört bir taraftan işgal etmeye başladılar. Başta İstanbul, İzmir, Antep, Maraş olmak üzere Anadolu’nun belli başlı şehirlerini işgal ederek, Türk milletini boyunduruk altına almaya çalışan emperyalistlere karşı ilk tepki olarak direniş örgütleri kuruldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde hareket eden bir avuç vatansever Kuvayı Milliye adını alan bu direniş örgütlerini birleştirip Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetlerini kurarak İstiklâl Savaşı’nı başlattı. Uzun süren harplerden yorgun ve bitap çıkmış Türk Ordusu bütün yolluklara rağmen, halkın da büyük destekleriyle emperyalistler tarafından desteklenen ve en modern silahlarla donatılmış Yunan Ordusu’na karşı Kütahya-Eskişehir, İnönü, Sakarya, Dumlupınar ve Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde destansı bir mücadele vererek büyük bir zafer elde etti. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy İstiklâl Marşı’nın her bir satırında bu destansı mücadeleyi ilmek ilmek nakşederek adeta edebi bir şaheser meydana getirdi.”

“EN VECİZ BİR ŞEKİLDE SATIRLARA DÖKÜLDÜ”

“İstiklâl Harbi’nin devam ettiği yıllarda kaleme alınan bu nadide kahramanlık destanı, mutlak zafere inanmış, ‘Ya istiklâl, ya ölüm’ diyen Türk milletinin şuurunun müşahhas bir yansımasıdır. Milletimizin yüreğinde makes bulan hislerin en veciz bir şekilde satırlara döküldüğü İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılını ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nü tebrik ediyorum. Milli şairimize ilham olan İstiklâl Harbimizin önderi ve cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum.”

“YÜZ YILLAR BOYU BİZE REHBERLİK EDECEK”

İstiklâl Marşı'yla ilgili Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından zikredilen, "İstiklâl Marşı bir daha yazılamaz. Kimse bir daha İstiklâl Marşı yazamaz, ben de yazamam! Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!" şeklindeki sözler, Türk vatanında gözü olanlara karşı nasıl bir mücadele yürütmemiz gerektiği konusunda bizlere yüzyıllar boyu rehberlik edecektir. Bu vesilelerle, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, cümlelerimi Milli Şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!" sözleriyle tamamlıyorum.

Son Güncelleme: 12.03.2021 10:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.