Gürcü oyunu

Gürcüler,rakipleri olmayınca çay toplama fiyatlarını kendileri belirliyorlar

19 Ağustos 2018 Pazar 12:40
Gürcü oyunu

İşsizliğin kol gezdiği Karadeniz’de çayımızı toplayan Gürcüler, rakipsiz olduklarından fiyatları da kendileri belirliyor. Geçen yıl 120 TL olan günlükler bu yıl 180 TL’ye kadar çıktı

SORUN ÇOK AMA!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin 3. sürgün çay sezonu hummalı bir şekilde başladı. Çay müstahsilleri, bir yandan devletin açıkladığı çay fiyatının çok altında alım yapan özer sektör temsilcileri ile uğraşırken diğer taraftan da Gürcü çay işçileri ile başı dertte. İşsizliğin yüzde 7 seviyelerinde olduğu bölgede çay toplama işini yapan Gürcüler, rekabetsiz ortamı fırsata dönüştürdü. 

YÜZDE 50 ZAM

Bu yıl özellikle Rize ve Artvin’de herkes aynı anda çay toplamaya başlayınca işçi maliyetleri de arttı. Çay toplama dönemlerinde çalışmak için aldıkları resmi izinlerle bölgeye gelen Azeri ve Gürcü çay işçilerinin geçen yıl 120 TL olan günlük yevmiyeleri yüzde 50 artışla 180 liraya kadar çıktı. Düşen yaş çay fiyatlarına rağmen artan işçi maaliyetleri çay üreticilerini adeta isyan ettirdi.

PERVASIZLIK!

Türkiye’nin döviz belasıyla uğraştığı bir ortamda Gürcü işçilerin de fırsatçılık peşinde olduğunu belirten çay üreticileri, “Gürçü işçiler anlaşılmaz bir şekilde günlüklerini oldukça yukarı çekme pervasızlığını gösteriyorlar. Gençlerimiz çaylığa girmeyince Gürcü işçilere bel bağlamak zorunda kaldık. Müstahsiller biraraya gelip sorunlarına çözüm aramalı” diye dert yandı.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.