Hacısalihoğlu’ndan fiyat etiketi uyarısı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle etiketlerde bazı bilgilerin yer almasının istendiğini belirterek, “Etiketlerde malın satış fiyatı ve birim fiyatı ile birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin, ayrıca üretim yeri Türkiye olan mallar için de ‘Yerli Üretim’ logosunun koyulması şartları getirildi. Üzerlerinde etiket olmayan ürünler için ürün başına, hatalı bilgiler içeren etiket olan ürünler için de etiket başına 274 liradan başlayan miktarlarda ceza uygulanacaktır. Üyelerimizin mağdur olmaması için bu kurallara dikkat etmeleri gerekir” dedi.

11 Ekim 2018 Perşembe 14:43
Hacısalihoğlu’ndan fiyat etiketi uyarısı

ETİKET YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğluu, 6502 sayılı kanunda yer alan Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin 18 Eylül 2018 tarihli ve 30539 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığını dikkat çekerek şunları söyledi:“Yayım tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe giren değişiklikler kapsamında artık malın satış fiyatı ve birim fiyatının ile birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin etiketin üzerinde ve listelerde yönetmelikte belirtilen şekilde yer alması gerekiyor. Ayrıca üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit edilen logonun da etiket ve listelerde yer alması zorunlu hale getirildi. Yeni Türkiye’de üretilen mallar için etiketlerde ‘Yerli Üretim’ logosu kullanılmalıdır.”

274 LİRADAN BAŞLAYAN CEZALAR UYGULANACAK

Başkan Hacısalihoğlu, kurallara uymayan işyerleri hakkında ilgili kurumlarca yapılacak denetimler sonucu cezai müeyyideler uygulanacağını da hatırlatarak, “Üzerlerinde etiket olmayan ürünler için ürün başına, hatalı bilgiler içeren etiket olan ürünler için de etiket başına 274 liradan başlayan miktarlarda ceza uygulanacaktır. Üyelerimizin mağdur olmaması için bu kurallara dikkat etmeleri ve ürünlerinde yeni yönetmeliğe uygun etiketler kullanmaları gerekmektedir” dedi.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, fiyat etiketlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:Perakende olarak satışa sunulan ürünlerin üzerinde görülebilir ve okunabilir şekilde fiyat etiketi konulmalıdır.Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark var ise tüketicinin lehine olan geçerlidir.İndirimli satışa konu edilen mal ve hizmetlerin etiketlerinde, indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ve indirim oranı gösterilir.Malın satış fiyatı ve birim fiyatın uygulanmaya başlandığı tarih, üretim yeri Türkiye olan mallar için ‘Yerli Üretim’ logosunun konulması zorunludur.İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur.Etiketlerin üzerindeki rakam ve harflerin, okunabilir, düzgün, eksizsiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi; tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde eklenmesi zorunludur.Etiket ve listelerdeki satış fiyatlarının; Türk Lirası ‘TL’ şeklinde yazılması veya veya Türk Lirası Simgesi koyulması zorunludur.Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir.Hizmetlerinin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulur.Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, dergi, kitap ve gazete gibi üzerinde fiyat belirtilmiş olan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.