Halk arkamda

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıklayan Türkay Gümüş, “Birilerinin abisi var, benim abim yok. Ben sadece halka güveniyorum” dedi.

12 Kasım 2018 Pazartesi 09:38
Halk arkamda

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Türkay Gümüş hayata geçireceği projeleri ve nasıl bir belediyecilik uygulayacağını anlattı. Gümüş ortak akılla sorunların aşılabileceğini vurguladı. İşte Gümüş’ün açıklamaları: “Bütün ömrüm bu şehirde geçti. İş hayatım ve yatırımlarımın da tümü bu şehirde gerçekleşti. Bu kadar yoğun bir Trabzonlu olmama rağmen şehrin dışından gelen birilerinin sorunlara çözüm bulacağına çok inanmıyorum. Geriye dönük sürece baktığımızda da bunun net olarak ortada olduğunu görüyoruz. Belki iyi niyetli çalışıyorlar ama durum ortada.”

HER KATMANDA GÖREV ALDIM

“Ben Trabzon’un her katmanında olan bir insanım. İş ve spor dünyasında, STK’larda, basında ve siyasette etkin olan bir kişiyim.  Dolayısıyla farklı farklı boyutlarda Trabzon’u analiz edip çözmüş bir insan olduğum için yola çıktım. Ben üç üniversite okuyup iki üniversite bitirmiş birisiyim. İş dünyasında belli bir kariyerim var ve MÜSİAD’ın da kurucusuyum. TTSO’da Yönetim Kurulu Üyeliği ve Meclis Üyeliği yaptım. Birçok kurum ve kuruluşlarda da fahri olarak görev üstlendim. Bu birikimimi doğduğum topraklar için harcamak istiyorum. 20 tane sivil toplum örgütüne üyeyim, ben buralara koleksiyon olsun diye üye olmadım. İş adamları derneklerinden tutun da okul derneklerine kadar, spor kulüplerinden tutun da eğitim hizmetlerinin olduğu birçok kurumda görevlerim var. Mesela, Erdoğdu Lisesi’nin Aile Birliği Başkanı seçildim, bu lise önemli yatırım aldı. İki tane spor salonu var, kütüphanesi var, Dünya Futbol Şampiyonu var, laboratuvarı var. İşte bunlar birer örnek.”

VİCDANİ BİR SORUMLULUK

“TTSO’da bir mücadele verdim. Orada oda başkanı olmak için bir hırsım ve sevdam vardı. Ama şuanda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için hırsım ve sevdam yok, sadece vicdani bir sorumluluğum var. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığı için alternatifler arasında çok iyi biri olursa bu beni rahatsız etmez. Çünkü bu kişi bana da hizmet edecek. Benim yaşadığım ve çocuklarımın olduğu bir şehre hizmet edecek. Beş senedir bu adaylığı kafamda yoğuruyorum, hatta bunun için sevdam olan TTSO seçimlerine de iki dönemdir katılmıyorum. Arkadaşlarım TTSO’nun bana ihtiyacı olduğunu ve geri çekilmemem gerektiğini söylüyorlar. Ben de onlara diyorum ki geri çekiliyorum çünkü daha uzun atlayacağım. Şimdi uzun atlama zamanı. Makine mühendisi olduğum için teknik bir adamım, sonuç odaklı ve proje üzerinden çalışırım. Proje Yönetimi ve Yenilik Yönetimi konusunda çok önemli dersler alıp önemli hocalarla çalıştım yüksek lisansımda. Dolayısı ile bu bilgi ve birikimi Trabzon için kullanmak bir Trabzonlunun sorumluluğudur, ben de bu sorumluluğu hissediyorum.”

EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM

“Trabzon’un en büyük sorunu ulaşım sorunudur. Şehirleşme açısından da ciddi bir yapılaşma sorunu hakim. Coğrafi yapısı zor olan bir şehrin trafiği de zor olur ama günümüzde teknolojik ve teknik imkanlarla bu sorun da aşılabilir. Trabzon’un büyük bir Güney Çevre Yolu’na ihtiyaç vardır. Çömlekçi’de ki iki tünel Trabzon’un, Rize’nin, Gümüşhane’nin, Bayburt’un,  Artvin’in, Gürcistan’ın, Kafkasya’nın geçiş noktası. O tünellerden biri yıkılsa bütün trafik karışır. Dolayısı ile buraya ivedilikle bir çözüm bulunmalı. Şehrin batıya ve doğuya doğru yeniden büyük bir konut yatırımı ile yapılanması var. Bu yapılanmaya baktığımıza zaman alt yapının yetersizliği görülüyor. Şehirde belki de şuanda stokta satılmamış 30 bin daire var. Çukurçayır, Kaşüstü, Yalıncak, Beşirli, Söğütlü ve Yıldızlı’da araziler inşaata döndü ama oralardaki alt yapı sıkıntıları ortada.”
 

ÇOK GERİ KALDIK

“Trabzon’un sosyal ve kültürel olaylarla ilgili geçmiş döneme göre çok geri kaldığını görebiliriz. Osmanlı’da ilk matbaa İstanbul’a ikincisi Trabzon’a geliyor ve Anadolu’da gazetenin basıldığı ilk şehirdir Trabzon. Metrekareye en fazla sanatçının düştüğü de bir şehirdir Trabzon. İşte bu insanlar Trabzon’da idi ve Trabzon’dan gittiler. Bu gidişin sebebini sorgulamak gerek

İSTİHDAM MERKEZDE OLMALI!

“Belediyenin yeniden yapılanması konusunda merkezinde işin, istihdamın ve yatırımın olduğu yeni bir belediyecilik modeli var kafamda. Bunu hazırlıyorum ve önemli paydaşlarımız olan TTSO, Esnaf Odaları, Borsa, İhracatçılar Birliği ve İş Adamları Derneği ile bunu hayata geçirmemiz lazım. Yoksa bu iş olmaz. Trabzon’da bahsedilen sorunların altından sadece belediye kalkamaz. Hep birlikte sorunları aşabiliriz.”

PROJE MASASI OLUŞTURACAĞIM

 “Üniversiteden teknik konularla ilgili farklı bölümlerden uzman kişilerle bir proje masası oluşturacağız ve Trabzon’un bütün ilçelerini masaya yatıracağız. İlçelerin tek tek coğrafi yapısı, insan kaynakları, güçlü yönleri, avantajlar, dezavantajları değerlendirip yol haritası belirleyeceğiz. Tarıma mı, ticarete mi, turizme mi yönelik bir yapılaşma yapılmalı bunun planını yapıp belediye meclisinde bunu tartışacağız. Bunun sonucunda da proje üreteceğiz.”

PARA KONUSUNDA BİR DERDİM OLMAZ

“Projelerin hayata geçmesinin parası konusunda bir derdim yok. Uluslararası yap işlet devret metotları, uluslararası finans kuruluşlarından sağlanacak uzun vadeli krediler, Dünya Bankası ve Kalınma Bankası’nın ve TÜBİTAK’ın katkıları ile projeler hayata geçebilir. Özellikle TÜBİTAK Başkan yardımcısı yüksek lisans hocamdı, sürekli kendisiyle görüşüyorum ve kendisinden istifade edeceğim. KTÜ’de ki Teknoloji Merkezi ile de diyaloğum iyi ve kendilerinden katkı alacağım. Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası’nda üst seviyede çok değerli arkadaşlarım var. Bu ilişkilerimi kullanıp Trabzon’a katkı sunmak istiyorum.”

ÇÖMLEKÇİ 2009’DAN BERİ AYNI

“Çömlekçi 2009’dan beri aynı şekilde duruyor. Çömlekçi, TOKİ’ye bırakılacağına müteahhitlere bırakılsaydı şuanda çoktan bitmiş olurdu. Narlıbahçe de aynı şekilde. Sadece buralar değil de ilçelerde de kentleşmede sırıtan yerlerin müteahhitler vasıtası ile tekrar şehrin istifadesine sunulabileceğini düşünüyorum ve bu konuda da birçok görüş ve çalışmalarımız devam ediyor.”

BAKANLARIN YANINA PROJE İLE GİDECEĞİM

“Bakanlarımızın yanına projelerim ile gideceğim. Onun için çok ciddi ve donanımlı bir proje ekibi kuruyorum. Dortmund-Trabzon Kardeş Şehir Proje Koordinatörüyüm. Dortmund Belediye Başkanı ile fikrimi paylaştığımda bana kendi ifadesidir, ‘Türkay eğer sen belediye başkanı olursan Dortmund Belediyesi’nin bütün vizyonunun senin önüne sereceğiz’ dedi. Buradan da yardım alacağım. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin de yakın arkadaşımdır. Onun tecrübelerinden sonuna kadar istifade edeceğim.”

KÜLTÜR MERKEZİ EN ÖNEMLİ ÖNCELİK

“5 bin kişilik bir kültür merkezini Trabzon’a kazandıracağız. Bu en önceliklerimizden birisidir. Şehirdeki yetenekli nesillerin Türkiye’nin sosyal ve kültürel hayatına imza atmalarını destekleyecek bütün işlerin arkasında olacağımızın sözünü şimdiden verebilirim. Turizm alanında Trabzon’un önemli bir potansiyeli var. Pazarkapı’da ki yıkımların ardından Roma Limanı ortaya çıktı. Böyle bir yapı batıda olsa orası turist kaynar. Bu konunun mutlaka bakanlık ile değerlendirilmesi gerekiyor. Buranın yeniden turizme kazandırılması gerekiyor. Ayrıca Ortahisar bölgesi ve kalenin turizme kazandırılması gerekli. Bu şehirde insan varlığı Milattan Önce 11 bin seneye dayanıyor. Bu insanların bu bölgede bıraktıkları muhakkak bir şeyler vardır. İşte bunların gün yüzüne çıkartılıp insanlığın kullanımına ve bilgisine sunulması gerekiyor.”

BU ANLAYIŞLA BİR YERE GİDİLMEZ

“Futbol Kulübü Yönetimi ve Yöneticiliği benim yüksek lisans tezimdir. Akademik bir çalışma yaptığım için futbol konusunda ahkam kesebilirim. Aynı zamanda uzun süre de televizyon kanallarında uzun süre Trabzonspor’u yorumladım. Sürece baktığımız zaman Trabzonspor’un bu yönetim anlayışı ile beraber gerek sportif gerekse kulüp yönetimi açısında çok bir yere gideceğini düşünmüyorum. Trabzon insanın yetenekleri ve spora yatkınlığı çok yüksektir. Sadece futbolla kalmamak lazım. EYOF sebebi ile yapılan tesislerin çok fazla atıl kalmaması lazım. Buraları çürümeye terk etmeden gençlerin kullanımına sunmak gerekli.”

ZOR BİR GÖREV AMA BAŞARIRIM

“Şuanda henüz aday adayıyım ama sanki o belediye başkanlığı masasında oturuyorum gibi bir taraftan muhtarlar geliyor asfaltımız yok diye, diğer taraftan birileri geliyor çocuğuna iş istiyor, öbür taraftan başkası geliyor imarla ilgili sorununu anlatıyor. Zor bir şehir ve zor bir insan yapısının olduğu şehirde başkan adayı olmak da çok ağır bir yük ama sürekli istişare ve şehrin dinamikleri ile irtibat halinde şehrin sorunlarını çözebiliriz. Tek başıma için işinden çıkma durumum söz konusu olamaz. Zor bir göreve talip olduğumun bilincindeyim. Dinleyen ve ortak aklı ön plana çıkartan bir başkanlık yaparak ancak kendi stresimi azaltabilirim ve başarılı olurum.  Son olarak diyorum ki birilerinin abisi var, benim abim yok. Ben sadece halka güveniyorum.”    

Sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.