HES çalışmalarını durdurmak istemişlerdi! Yargılandılar...

Ordu’da HES’e direnenler yargılandı

15 Nisan 2021 Perşembe 16:44
HES çalışmalarını durdurmak istemişlerdi! Yargılandılar...

Ordu Korgan ilçesinde Çiftlik ve Çamlı mahallerinde yapılmak istenen HES çalışmalarını durdurmak için mücadele edenlerden 6 kişi hakkında açılan dava görüldü.

Korgan’da Çiftlik ve Çamlı mahallerinden geçen Keş deresi üzerinde yapılmak istenen Bayındır HES için imar değişikliği süreci yaşanırken şirketin çalışmaya başlamasının yasadışı olduğunu iddia eden halk şirketi 6 kez dereden çıkararak çalışma yapmasını engellemişti.

İmar değişikliğine itiraz edilmiş, açılan dava sonucu gelen bilirkişi heyeti, halkın haklılığını kanıtlayan rapor tutmuştu. 

10 Ağustos 2020 tarihinde Korgan Çiftlik Mahallesi’nde dava bugün (15.04.2021) görüldü.

Suçlu HES şirketi
Davanın Avukatı İsmail Topcuoğlu duruşmaya girmeden önce yaptığı açıklamada, “Doğasını, deresini korumak, mücadele etmek suç olamaz. Zaten, yeniden çalışmak için gelen şirketin çalışması halkın tepkileri nedeniyle durdurulmuş, şirket çalışanları dereden uzaklaştırılmıştı. Şirket çalışanları kendilerine saldırıldığını, şiddet uygulandığı iddiasıyla şikayetçi olmuşlardı.

Korgan Cumhuriyet Savcılığının hazırladığı iddianameyle Adem Güney, Ali Baymak, Hakan Top, Hamide Salduz, Muhammet Güney, Mustafa Varmış ve Taner Güney hakkında “iş ve çalışma hürriyetini ihlalden” açılan şirketin orada çalışma ruhsat izni yok. Ayrıca; hem ÇED hem de zaten hatalı olan imar plan alanlarının dışında bir çalışma girişimi olmuştur. Hukuksuz yapılan çalışmalar hukuken korunamaz. Ortada suç yok. Suçlu HES şirketi ve onun çalışanlarıdır. Ruhsatsız, kaçak çalışma yaparak halkın huzurunu bozmuşlar, dere yatağına zarar vermişlerdir. Önceden bu konuda suç duyurusu yapmıştık.  Mahkeme huzurunda şikayetçiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım.” dedi.

Direnmek meşru hak
Yargılanmayla ilgili Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “HES’e karşı hukuksal süreç başlatan halk, şirketin yasadışı çalışmasına engel olarak meşru hakkını kullanmıştır. Meşru direnme hakkı yargılanamaz. Sonuçta, şirket tüm malzemelerini alarak çekildi. Halk kazandı. Ordu Çevre Derneği olarak her koşul altında halkla birlikte hukuksal ve fiili ve meşru mücadelelerinin içinde olduk. Yargılamanın düşmesi gerekir. Suçlu şirkettir. Halk yargılanamaz.” denildi.

Davalı ve davacıların eksik katılımı nedeniyle dava 25 Haziran 2021 tarihine ertelendi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.