İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Rehberlik ve İstişare Toplantısı

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erkan Kılıç: “Son 7 yılda bin 685 derneğin projesine 95 milyon TL ödenek aktarıldı”

08 Aralık 2017 Cuma 16:23
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Rehberlik ve İstişare Toplantısı

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Rehberlik ve İstişare Toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi. 
Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erkan Kılıç, Dernekler Dairesi Başkanı Yılmaz Doruk ve STK temsilcileri katıldı.


Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Yılmaz Doruk, son 15 yılda sivil toplum kuruluşlarını için önemli adımlar atıldığını söyledi. Doruk, “Gelişen dünyada sosyal devlet anlayışına bağlı olarak bir taraftan devletin görevleri artarken bununla eş zamanlı olarak ta sivil toplum kuruluşlarının toplum hayatındaki yeri de git gide artmaktadır. Artık sivil toplum kuruluşlarını sadece yardım kuruluşları olarak görmüyoruz. Son 15 yılda bakanlık olarak sivil toplum kuruluşlarının önemine binaen önemli adımlar atıldı. Kaydedilen bu gelişmeleri daha ileriye getirebilmek için ulusal ve uluslararası düzeyde söz sahibi, yetkin, üretken bir sivil toplum yapısına kavuşturabilmemiz için ülkemizdeki yapıyı ve bunların faaliyetlerinin kolaylaştırılması bakımından çok önemli adımlar atıldı fakat bunlar yeterli değil” dedi.


İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erkan Kılıç da yaptığı konuşmada, Sivil Toplum Kuruluşları'nın öneminin hızla küreselleşen sorunlarla yüz yüze gelen dünyada giderek arttığını söyledi. 2004 yılında örgütlenme özgürlüğünün alanını genişleten ve sivil toplum faaliyetlerini kolaylaştıran yeni dernekler kanununun yürürlüğe girdiğini kaydeden Kılıç, “Dernekler mevzuatında yapılan bu değişiklikler sivil toplum faaliyetlerine büyük bir ivme kazandırmış ve STK’ların hem sayılarında hem de kapasitelerinde büyük bir artış meydana gelmesini sağlamıştır. Bugün Dernekler Dairesi Başkanlığı son 14 yılda yaklaşık yüzde 50 artışla 111 bini aşan derneğe hizmet vermektedir” şeklinde konuştu.



“Son 7 yılda bin 685 derneğin projesine 95 milyon TL ödenek aktarıldı”
18 milyon TL harcama ile tamamlanan DERBİS yazılımının sivil toplum kuruluşlarının işini kolaylaştırdığını söyleyen Kılıç, “Son 7 yılda bin 685 derneğin projesine 95 milyon TL ödenek aktarılmıştır. Derneklerin her türlü iş ve işlemlerini devlet dairesine gelmeden elektronik ortamda yapabilmelerine imkan sağlayan Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) projesi bu süreçte hayata geçirilmiştir. Yaklaşık 18 milyon TL harcama ile tamamlanan DERBİS yazılımı ile hem idari işlemlerin hem de derneklerin mevzuat gereği vermekle hükümlü oldukları her türlü bildirim ve beyannamelerin elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesi tüm Türkiye’ye ait doğru istatistiklerin oluşturması bürokratik işlemlerin azaltılarak vatandaşların işlerini kolaylaştırması hedeflenmiştir” diye konuştu.


Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise, güzel çalışmaların olduğunu vurgulayarak, “Milli sorunlarımız, ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunlar, toplumumuzun arzu ve hak ettiği ihtiyaçların karşılandığı durumların oraya çıkmasında ve varsa sorunların çözümünde STK'ların karar mekanizması hükümetler, devlet kurumları üzerinde hem destek hem de yönlendirme bakımından etkisi günümüzde daha artıyor ve önemi daha da ortaya çıkıyor. Bu noktada da tüm hassasiyetinizi biliyorum. Bu manada tebrik ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum. Bakanlığımızın ortaya koyduğu bu güzel çalışma için, katkıları geçenlere teşekkür ediyorum. Burada 11 derneğimizce oluşturulan stantta çok değerli ürünleri tanıtılacak. Ayrıca danışmanlık anlamında uzman arkadaşlarımız yer alacak kendileriyle proje gibi birçok konuda bilgi alışverişinde bulunabilinecek” dedi.


Vali Yavuz’un konuşmasının ardından ardından halk oyunları gösteri kıyafeti giyen Yüksel Özdemir isimli vatandaş toplantıda söz almak istedi. Vali Yavuz’un derdini anlatmasına izin verdiği Özdemir, salondakilere yaptığı konuşmada, "Buraya sayın bakanımız için geldim ama yerine vekil gelen kişi benim için bakandır. Sayın Bakanım; ben Giresunluyum ama bana sorarsanız 81 ildenim. Her ilde çok sorunlar var. Birinci sorun, kaldırımlar işgal ediliyor, engelli vatandaşlar, yaşlılarımız yürümekte zorluk yaşıyor. Ne yapalım havada mı gidelim biz? Bu kaldırımlar bir çözüm bulun. İkincisi de 15 Temmuz'da ilk sokağa çıkanlardanım. Ama şimdi zamlar çok. Emeklinin, işçinin maaşı düşük. Yetiremiyoruz, Allah rızası için bu işe el altın” ifadelerini kullandı. 


Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri 11 dernek tarafından yöresel ürünlerin tanıtıldığı stantları gezdi. Öte yandan, bakanlıkla ilgili birçok kuruma ilişkin uzmanların yer aldığı stantlarda da vatandaşlara bilgi verildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.