İl Müftüsü Aydın: 2021 Yılı Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Başlıyor.

Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, Camiler; müminlerin bir araya geldiği, huzur bulduğu, kaynaştığı, ilim, irfan, ahlak ve faziletin öğrenildiği en önemli merkezlerdir.

30 Eylül 2021 Perşembe 15:18
İl Müftüsü Aydın: 2021 Yılı Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Başlıyor.

2021 Yılı Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Gerçekleştirilecek Faaliyetler nedeniyle Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Haftanın Temasının:”Cami,Din Görevlileri ve Vefa” olduğunu belirten İl Müftüsü Osman Aydın, Açılış Programımızı 1 Ekim saat 11:00'da İskender Paşa Camii avlusunda yapacağız. İl ve ilçelerde inşası devam eden toplam 130 cami olduğunu vurgulayan Aydın ,bakım ve onarıma ihtiyaç duyulan camilerimizin eksiklerinin giderilmesi için imkanlar nispetinde hayır sahiplerinin desteğiyle tüm camilerimizin bakım ve onarımdan geçmesini sağlayacağız. Hafta boyunca tüm camilerimizde şehitlerimiz ve hayır sahiplerinin ruhu için hatmi şerif, kuran tilaveti ve dua yapılacaktır.

Mümin ve cami, birbirlerini onaran iki vefalı dost olduğunu vurgulayan Aydın, Camiler erkeğiyle kadınıyla; büyüğüyle küçüğüyle; yaşlısıyla genciyle; tüm inananların kendilerini yetiştirdiği, olgunlaştırdığı; kırılan, dökülen yanlarını tamir ettikleri mekânlardır. Mümin; içinde rahmet ve minnetle yâd ettiği ecdadından aldığı kutlu mirası, elinden tutup getirdiği ve geleceğinin güvencesi olan evladına yine camide devreder. Evladına devrettiği sadece caminin kubbesi, minaresi, şadırvanı değildir. Çocukları Allah kelamıyla orada tanışır, peygamber varisleriyle orada buluşur, rahmânî ve nebevî terbiyeyle orada yetişir, adap erkânı orada öğrenir. Müminler; sadece camilere gidebildiklerinde değil, bir mani sebebiyle gidemediklerinde de gönül bağıyla camilere olan vefalarını gösterirler ve bu vefa duygusuyla camileri maddeten ve manen imar ederler.

Camilerin lahuti ve nurani sinesine hayatlarını vakfeden; mihrabından, minberinden, kürsüsünden, minaresinden hakkın ve hakikatin sesini yükselten din görevlileri bahtiyar bir zümredir. Hiçbir zümre Allah’ın ve peygamberin övgüsüne onlar kadar mazhar olmamıştır. Ehliyet ve liyakatten, sadakat ve güvenden zerre taviz vermeden; büyük bir özveri, ortak bir ideal ve engin bir yürekle din hizmeti sunan hademe-i hayrat, her koşulda olduğu gibi salgın hastalık döneminde de milletimizin manevi ve sosyal hayatına rehberlik etmiş, salgınla mücadelenin ilk gününden itibaren sahada milletimizin hizmetinde olmuştur. Asli görevlerini ifa ederek milletimize yaptıkları manevi rehberliğin yanında; Vefa Sosyal Destek Grubu’nda, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi’nde özveri ve fedakarlıkla görev alarak milletimizin en derin hürmet ve muhabbetlerine bihakkın mazhar olmuşlardır.

Başkanlığımızca, mezkûr çerçevede toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2021 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. Bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerle zor ve meşakkatli süreçlerden geçtiğimiz bugünlerde medeniyetimizin temel yapı taşı olan camilerimizin gönül dünyamızdaki yerini perçinleyerek mabede ve temsil ettiği ulvi değerlere karşı vefamızı göstermenin önemi üzerinde durulacak, her biri peygamber varisi olan din görevlilerimizin aziz milletimizin ve insanlığın her daim yanında ve hizmetinde oldukları vurgulanacak, insanımızın dinî ve hayrî hizmetlere ömrünü adayan vefa erlerine karşı ortaya koyduğu vefakârlık ve kadirşinaslığın toplum için en ulvi hasletlerden biri olduğuna dikkat çekilecektir.

Hedefler:
1. Camiler ve din görevlilerinin İslam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemini, içtimaî ve dinî hayatımızın gelişmesine sağladığı katkıları ele alarak toplumu bilgilendirmek,
2. Tema olarak belirlenen konuyu tüm yönleriyle ele almak, çeşitli mecralarda işlemek ve konuyla alakalı toplumda farkındalık oluşturmak,
3. Camileri sosyal hayatın merkezi haline getirmeye katkı sağlamak,
4. Toplumun farklı kesimlerinin cami hizmetlerinden yeterince istifade edebilmeleri için çalışmalar yapmak,
5. Din görevlilerimizin mesleklerini gönüllü olarak, severek ve kendilerine güven duyarak yapmalarına yardımcı olacak dini, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek. İlkeler:
1. Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinliklerinin, Başkanlığımız “Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliği” ve ilgili genelge/talimatlar doğrultusunda 01- 07 Ekim 2021 tarihleri arasında kutlanması ve etkinliklerin belirtilen süre içerisinde planlanarak icra edilmesi,
2. Taşra ve yurtdışı teşkilatında Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliğinin 11. Maddesinin (2). ve (3). fıkrasında belirtilen, Camiler ve Din Görevlileri Haftası Düzenleme Komisyonunun oluşturulması, faaliyetlerin yer ve zaman belirtilerek bu komisyonlarca belirlenmesi, takip edilmesi ve kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılması,
3. Etkinliklerin toplumun her kesimini kucaklayıcı nitelikte olması, huzursuzluğa sebep olacak söylem ve davranışlardan kaçınılması,
4. Hafta münasebetiyle gerçekleştirilecek etkinliklerde dünya genelinde görülen ve etkileri henüz devam eden Covid-19 salgını ile ilgili alınan tedbirlere azami derecede riayet edilmesi.
D. Müftülük, Müşavirlik ve Ataşeliklerimizce Yapılacak Etkinlikler
1. 2021 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle belirlenen tema merkeze alınarak
vatandaşlarımız bilgilendirilecektir.
2. Etkinlikler; il/ilçe müftülükleri, din hizmetleri müşavirlik/ataşeliklerince salgın hastalıkla mücadele göz önünde bulundurularak ağırlıklı bir şekilde yerel ve ulusal TV, radyo kanalları, sosyal medya araçları ve diğer dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilecektir.
3. Salgın hastalığın seyrine ve mahalli şartlara göre fiziki katılımlı programların düzenlenmesi hususu “Camiler ve Din Görevlileri Haftası Düzenleme Komisyonu” tarafından müzakere edilecek ve söz konusu programların düzenlenebilmesi için mülki amirden onay alınacak, fiziki katılımlı programlarda salgın hastalıkla mücadele kapsamında gerekli tedbirlerin alınmasına dikkat edilecektir.
4. Hafta münasebetiyle gerçekleştirilecek etkinlikler müftülük, müşavirlik ve ataşeliklerce planlanacak ve bu etkinlikler 22 Ekim 2021 tarihine kadar Din Hizmetleri Yönetim Sistemi’ne (DİBBYS) kaydedilecektir.
5. Yurt dışında “Açık Kapı” günleri düzenlenen camilerde din görevlileri ile birlikte o ülkenin dilini iyi bilen kişiler görevlendirilecek; dinimizi, kültürümüzü ve camilerimizi tanıtıcı yayın, yazılı ve görsel broşür, kitap, dergi, sinevizyon vb. materyal hazırlanacak ve sergiler düzenlenecektir.
6. Cami ve Kur’an kursu hizmetlerine bakım, onarım ve temizlik yapılması gibi hususlarda katkıda bulunan dernek, vakıf yöneticileri, köy muhtarları ile özel şahıslara teşekkür belgesi verilecektir.
7. Hafta içerisinde din görevlilerimize ve halkımıza öncelikle Kur’an-ı Kerim olmak üzere Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınları ile düzenleme komisyonu tarafından seçilecek eserler dağıtılacaktır.
8. İlkokul, ortaokul, lise ve Kur’an Kursu öğrencilerine yönelik tema çerçevesinde yarışmalar düzenlenecektir.
9. Merhum din görevlileri, hayırsever vatandaşlarımız ve aziz şehitlerimizin ruhlarına bağışlanmak üzere ülke genelinde hatimler okunacak ve merasimler düzenlenecektir.
10. Din görevlilerinin çalışmalarını değerlendirmek maksadıyla hüsn-i hat, ebru, tezhip vb. sergiler açılacaktır.
11. Mesleki başarıları ve örnek çalışmalarıyla temayüz etmiş din görevlilerine açılış merasimlerinde ve programlarda başarı belgesi ve/veya imkanlar nispetinde çeşitli ödüller verilecektir.” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 30.09.2021 15:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.