İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, İşsizlik Sigortası Kanunu ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda konuştu "Ak Parti döneminde işsizlik arttı" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti Grubu adına yaptığı konuşmada AK Parti dönemindeki işsizlik artışına dikkat çeken Örs, "AK PARTİ'nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye'de 2 milyon 465 bin işsizimiz var.

25 Temmuz 2020 Cumartesi 16:32
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, İşsizlik Sigortası Kanunu ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda konuştu "Ak Parti döneminde işsizlik arttı" dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs; Şubat 2020'de -yani pandemi başlamadan, coronavirüs krizi Türkiye'de ekonomik olarak bizi vurmadan- bu işsiz sayımız 4 milyon 230 bine çıkmış yani 2002'den 2020'ye 1 milyon 765 bin kişi işsiz. İşsizlik oranına baktığımız zaman da 2002'de işsizlik oranı Türkiye'de yüzde 10,3 iken yine Şubat 2020'de bu oran, işsizlik oranı yüzde 13,6 olarak tespit edilmiştir. Üniversite mezunu işsiz sayımız, 2002'de 267 bin iken, şubat 2020'de Türkiye'de üniversite mezunu işsiz sayımız tam 995 bin kişi olmuş. İşsizler içinde üniversite mezunu oranını ise 2002'de 10,8 iken yine Şubat 2020'de bu oran da yüzde 23,5'a çıkmıştır." dedi. 

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerde bile işsizlik oranının az olduğunu iktidarın işsizlik rekoru kırdığını vurgulayan Milletvekili Hüseyin Örs, "1994 ekonomik krizinde Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 8. 1999 krizinde işsizlik oranı yüzde 7,1. 2001 yılında üçlü koalisyonu bitiren krizde işsizlik oranı yüzde 9,7. 2008 ve 2009'da etkin olan küresel kriz döneminde bile işsizlik oranı yüzde 13 seviyelerinde olmuş. 2 kez işsizlik hesaplama yöntemi değiştirilmesine rağmen 2019 yılında işsizlik oranı yüzde 13,7 olarak gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı. 

AK Parti iktidarının ekonomi karnesini zayıf olduğunu belirten İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Özellikle AK PARTİ'ye mensup arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum: Doğrudur, on sekiz yıldır iktidardasınız, uzunca süre Türkiye'de tek başına iktidar olan bir siyasi partisiniz. Konuştuğunuzda Türkiye'yi "Eski Türkiye-yeni Türkiye" diye ayırıyorsunuz, sizden önceki dönemi eski olarak nitelendirip orada bir şey yapılmadığını, her şeyin sizin döneminizde yapıldığını iddia ediyorsunuz ve bu noktada da bir algı oluşturuyorsunuz. Özellikle "Tek başına iktidar istikrar." diyerek tek başına iktidarın ekonomide istikrar getireceği vurgusunu sıkça yapıyorsunuz ve yapmaya da devam ediyorsunuz. Acaba bu ne derece doğrudur? Bununla ilgili de bir iki şey söylemek gerekir. AK Parti dönemi yani 2002-2020 ile önceki dönem yani 1985-2001 yıllarına ait bazı verileri arz etmek istiyorum. AK PARTİ'den önceki on yedi yılda yüzde 8 olan ortalama işsizlik oranı AK PARTİ'nin tek başına iktidar olduğu dönemde yüzde 10,9'a yükselmiştir. Son iki yılda işsizlik rakamlarındaki artmayı ve oranlardaki yükselme eğilimini de ayrıca konuşmamız lazım. 2018'de yüzde 12,33 ve 2019'da yüzde 13 olarak gerçekleşen işsizlik oranı sizin 18 yıllık AK Parti iktidarının oranların ortalamasının da üzerindedir. Burada bir hususu daha açıklamak isterim. İşsizlik hesaplama yöntemi 2014'te değişmişti. Son 3 ayda işsiz olup da başvuruda bulunanlar yerine, son 1 ayda işsiz olup da başvuruda bulunanlar işsiz sayılmaya başlamıştı. Yapılan bu değişikliğin resmî işsiz sayısının azalmasına yol açtığını da bir gerçektir. O nedenle AK PARTİ dönemindeki işsizlik oranları eski yöntemle hesaplansa daha yüksek oranlara denk gelecektir."

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs konuşmasının son bölümünde "Ekonomide, üretimi arttırmayan hiçbir politika başarıya ulaşamaz. Vatandaşın mutfağındaki yangını söndürmeden, ailedeki genç işsiz kardeşimize iş bulmadan bu kriz ortamından da ekonomik durumdan da çıkmak mümkün değildir." dedi.

Son Güncelleme: 25.07.2020 17:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.