İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, fındıkta verime dikkat çekti "Üretim azalıyor" dedi.

11 Ağustos 2022 Perşembe 12:13
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, fındıkta verime dikkat çekti "Üretim azalıyor" dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık ile birlikte Yomra'da fındık toplayan vatandaşlarla bir araya geldi, onların sorun ve taleplerini dinledi.

Burada bir açıklama yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs "Bölgemizde fındık hasadı başladı. Burada fındık toplayan hemşehrilerimizle sohbet ettik. Ne yazık ki, her yıl fındık sezonunda fiyat, rekolte, kota tartışmaları ile karşılaşıyoruz. Açıklanan fiyat üreticiyi memnun etmiyor, farklı rekolte rakamları kafaları karıştırıyor. Bu yıl TMO'nun üstleneceği rol çok önemli. Umarım TMO geçtiğimiz yıllardaki üreticiyi mağdur eden uygulamalarından vazgeçer ve  üreticinin yanında olur." dedi.

Türkiye’de fındık politikalarında ciddi bir yeniliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Milletvekili Hüseyin Örs, "Fındıkta çok önem arzeden bir diğer husus da fındık üretiminin ve veriminin azalmasıdır. Konu ile ilgili daha önce yine açıklamalarda bulunmuş, ve TBMM Başkanlığına konu ile ilgili araştırma önergesi vermiştim. Umarım uyarılarımız dikkate alınır ve meclis açıldığında araştırma önergemiz gündeme getirilir. Son yıllarda fındık üretiminde kayda değer bir azalmanın yaşandığı su götürmez bir gerçek. Ülkemiz ve bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı olan stratejik ürün olan fındık üretim miktarımız 2005 yılında dünyada %79 seviyesinde iken 2021’de üretim miktarı %69’a düşmüştür. Bir önlem alınmaz, üreticiyi ve üretimi destekleyen politikalar uygulanmazsa daha da düşeceği açıktır. Fındık bölgemiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in Karadeniz ziyaretinde ifade ettiği gibi, 'Karadeniz kalkınırsa Türkiye kalkınır.' Türkiye’nin fındık politikalarında ciddi bir yeniliğe ve verimliliği artırmaya ihtiyacı var. Uzun yıllardan beri uygulanan yanlış politikalar üreticiyi bahçeden uzaklaştırmıştır.  Fındık bahçeleri yaşlanmış, üretim ve verim düşmüştür. Bu sebeple İYİ Parti olarak, öncelikle fındığın ve üreticinin korunmasını devlet politikası olarak benimseyeceğiz. Üretimi ve verimi arttıracak, üreticiyi yabancı şirketlerin ve özel sektörün tekelinden kurtaracak politikalar uygulayacağız. İYİ Parti iktidarında fındık üreticisini ezdirmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 11.08.2022 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.