Kadın Kolları ve STK’lar kadın sorunlarını ve kent sorunları konuşmak için toplandı

Kadınların sorunları masaya yatırıldı

03 Mart 2022 Perşembe 10:18
Kadın Kolları ve STK’lar kadın sorunlarını ve kent sorunları konuşmak için toplandı

CHP Trabzon Kadın Kolları Başkanlığı öncülüğünde Ortahisar Belediyesi çok amaçlı salonda Kadın ve Kent Sorun ve Çözüm önerileri toplantısı gerçekleşti. Kadınların sorunları ve kente dair fikir alışverişlerinin yapıldığı toplantıya çok sayıda STK’nın yanı sıra CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Nil Bektaş, CHP Trabzon İl Sekreteri Dr. Nurcan Demiröz, Gelecek Partisi Kadın Kolları Başkanı Hatice Birinci ve DEVA Partisi İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Pınar Bayraktar katıldı.
TRABZON’DA KADIN SORUNLARININ KONUŞULMASI GEREKİYOR 
CHP Kadın Kolları İl Başkanı Bektaş programın açılış konuşmasında Türkiye’de ve Trabzon’da kadın haklarının işleyişiyle ilgili konuştu. Bektaş, “Trabzon’da kadınların sorunlarını konuşmanın çok önemli olduğunu düşündük. Ona yönelik bir çalışma yaptık. Bugün herkesin sorununu dilendirebileceği bir platform oluşturmak istedik. Türkiye’de büyük bir kadın problemi var. Kadına yaklaşım problemleri var. Ataerkillikten gelen sorunlar var. Trabzon gibi ataerkil bir şehirde bu sorunların konuşulması gerektiğini düşündük. O yüzden kadın mücadelesine bir katkı sunmak istedik. Otoriter ve baskıcı rejimler eşitlikçi ve dayanışmacı yurttaşlık kültürünü ortadan kaldırarak acımasız, hoşgörüsüz kültürün yerleşmesine yer açmışlardır. Yaratılan bu kültür sosyal hayatta, kadınlara, çocuklara, dezavantajlı gruplara, doğaya ve tüm canlılara karşı baskıcı ve şiddet içeren davranışları meşrulaştırmıştır. Ülkemizin acil çözmesi gereken işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk, kadın cinayetleri ve çocuk istismarlar, ekonomik kriz nedeniyle parçalanan aileler, engeli sorunları ve hayvan hakları acil çözülmesi gereken sorunlardır. İşsizlik sorunundan etkilenen kesim yine kadınlardır. Erkeklerle eş değer işi yapan kadınlar daha çok çalışıp daha az ücret almakta ve daha çok ezilmektedirler. Bizim iktidarımızda kadına pozitif ayrımcılık yapılacak, kadınlar iş hayatında daha çok desteklenecek. Devlet kurumlarında en az %35 oranında kadın istihdamı sağlanacaktır. Kadın cinayetleri ekonomik krizlerin, cezasızlığın, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin toplumdaki yansımalarıdır. Kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için İstanbul sözleşmesi geri getirilecek ve etkin bir şekilde uygulanacaktır. Engellileri ve yaşlıları her türlü şiddete karşı koruyacağız. Yeni yüzyıl kadınların yüzyılı olsun. Hep birlikte başaracağız” dedi.

KADIN AKADEMİSYENLER CİDDİ ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR
Demiröz, ise kadınların toplumda yükselme aşamasında önüne çıkarılan engelleri anlatarak, “Bizim ülkemizde kariyer sahibi olmanın yolları çeşitlidir. Birincisi çalışarak, ikincisi belediyeden, üçüncüsü akrabalık ilişkileri, dördüncüsü terör örgütüyle yakınlık ve beşincisi satın alınaraktır. Geleneksel ataerkil toplumlarda kadın akademisyenler ciddi engellerle karşı karşıyadır. Muhafazakar iktidarların düşüncesi kadının kamusal alandan çekilip özel alanda kalmasıdır. Türkiye’de akademisyen cinsiyet eşitsizliği 2022 raporuna göre akademisyenlerin oranı %55, %45 kadın olarak görülmektedir. Atanma ve yükselme süreçlerimde ise kadın oranı azalmaktadır. Benim alanım olan mühendislik alanında bu oran %70 erkek, %30 kadındır” dedi.
KADINLARIN TEK DERDİNİN YENİ BİR ŞEY ALMAK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR
Gelecek Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Birinci, “Hala dünyamızda ve ülkemizde binlerce kadın öldürülüyor, dövülüyor ve istismara uğruyor. Atatürk tarafından 87 yıl önce tüm dünyaya örnek olacak şekilde Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkına rağmen ülkemizde maalesef  kadınlarımız, siyasette ve iş yaşamında yeterince yer bulamıyor. Ben bir kadınım, bir anneyim, esnafım. Hepiniz gibi birçok işi aynı anda yapıyorum. Kapitalist siteme göre biz kadınlar tek derdinin yeni bir çanta, eve yeni bir perde, indirim nerede diye kafa yoran varlıklar olarak görülüyoruz. Siyasilere göre ise ideolojik hesaplaşmaların yeri geldiğinde satranç tahtasında öne sürdüğü piyonlarıyız. Açığız-kaplıyız, laiğiz-sekükleriz, dindarız-muhafazakarız yada moderniz. Oyumuzu kapana kadar bin bir vaatte bulunuyorlar. Kadın hakları diye sayıklıyorlar ama konulan kota gereği kadınlar parmakla sayılıyorlar. Siyaset gereği bize bir rol biçiliyor ve biz de giyiyoruz. Onca işimizin arasında dünyayı nasıl takip ettiğimizi bilmiyorlar. Eğitim sistemindeki sıkıntıları mutfak masasında düşlediğimizi bilmiyorlar. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek düşlediğimizi, planlar yaptığımız bilmiyorlar.  Şiddetten bahsederek koydukları kanunlardan dem vuruyorlar. Sonra gazetelerde uzaklaştırma cezası alan erkesin eşini öldürdüğü haberlerini okuyoruz. Elimize tutuşturulan kağıt üzerinde korumayla asla güvenli olmadığımızı bilmiyorlar” ifadelerini kullandı. 

FAİLLER ELİNİ SALLAYARAK DOLAŞIYOR
DEVA Partisi Kadın Kolları Başka Yardımcısı Bayraktar kadın cinayetlerine dikkat çekerek, “Bugün burada kadın sorunları ve kent sorunları çözüm önerileri için bir araya geldik. Sosyal hayat içinde kadının verimliliğini arttırmak, yaşadığı hayattaki sorunlara önce bölgesel ve sonra evrensel sorunlar getirmek zorundadır. Karadeniz Bölgesinde kadınlar tüm ailenin yükünü sırtlanmakmış durumda. Kırsalda yaşana kadınlar evin tüm ihtiyaçlarını, çocukların bakımlarını, bağ bahçe işlerini yapmaktadır. Bugün size şiddete uğrayan kadınlarla ilgili bir veri ne yazık ki veremiyoruz. Aile Bakanlığının kadına yönelik şiddete yönelik yaptığı son araştırma 2014 yılında. Çok fazla kadın cinayeti, mobbing var. Failler elini kolunu sallayarak geziyor. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesinin tarafı olacağımızı söylüyoruz.” dedi. 

Son Güncelleme: 03.03.2022 10:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.