Kadınlardan artan şiddet tecavüz ve kadın cinayetlerine tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Trabzon Türk Kadınlar Birliği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla Atatürk Alanı’nda çelenk koydular. Beran Uzun, Dünya Ekonomik Forumunun 144 ülke arasında yaptığı araştırma sonucu hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2017 yılı raporuna göre Türkiye’nin endeks sıralamasında son sıralarda yer almaya devam ettiğini söyledi.

08 Mart 2018 Perşembe 12:25
Kadınlardan artan şiddet tecavüz ve kadın cinayetlerine tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Trabzon Türk Kadınlar Birliği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla Atatürk Alanı’nda çelenk koydular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduktan sonra Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Beran Uzun, Dünya Ekonomik Forumunun 144 ülke arasında yaptığı araştırma sonucu hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2017 yılı raporuna göre Türkiye’nin endeks sıralamasında son sıralarda yer almaya devam ettiğini söyledi.

KADIN CİNAYETLERİ, ŞİDDET VE TECAVÜZLER  ARTMAYA DEVAM ETMEKTEDİR

Beran Uzun, “Bu rapora göre Türkiye cinsiyet eşitsizliği oranında 2016’da 144 ülke arasında 130’nncu sırada ikan 2017’de 131’nci sıraya düşmüştür. İş gücüne katılım 2016’da %33’ten 2017’de % 36’ya çıkarak 130’uncu sırada yer almıştır. Türkiye Uluslararası CEDAW (Kadına yönelik her türlü cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele) ve İstanbul Sözleşmelerinde kadına yönelik ev içi her türlü şiddeti önleme taraf ve imzacı ülke olsa da kadın cinayetleri, şiddet ve tecavüzler artmaya devam etmektedir” dedi.

Beran Uzun, “Yüz yıllardır kadına, ücretsiz aile işçisi, fedakar ve vefakar eş hasta ve yaşlı bakıcısı rolleri verilmiştir. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı kadını, özel alanlara sıkıştırarak, toplumsal ekonomik, siyasal karar verme süreçlerinde kadının nüfusu oranında temsil edilmemesi gerçeğini doğurmaktadır.”

KADINLAR TALEPLERİ SIRALADI

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadının insan haklarını tanımak, geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek siyasi iktidarın sorumluluğundadır diyen Berna Uzun Türk Kadınlar Birliği’nin taleplerini sıraladı. Berna Uzun, “Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini kınamasını.

Karar alma mekanizmalarında eşitlik ve eşit temsil konusunda yasal düzenlemeler yapmasını, cinsiyet eşitliği plan ve stratejilerinin kadın örgütleri ile birlikte hayata geçirilmesini.

Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engellerini  (ücretsiz ve çocuk bakım evleri açarak, SGK kapsamına alarak) kaldırılmasını, sosyal güvenlik, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim haklarının geliştirilmesini.

Şiddeti önlemeye dair, zihinsel dönüşüme yönelik ana-baba eğitimi ve kampanyalarını yaygınlaştırılmasını.

Kadına yönelik şiddetin sorumlularının yaygınlaşmasını ve caydırıcı yasal tedbirler alınmasını talep ediyoruz.”

 ’Suna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’, ‘Ey kahraman Türk kadınını. Sen yerde sürünmeye değil, omuzların üzerinde göklerde yükselmeye layıksın’ diyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini hatırlatan Beran Uzun, “Ata’mızın vizyonunun gerçekleşmesi ve görmezden gelinen kadın emeğinin sosyal güvenceye kavuşması umudu dileğiyle” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.