Karadeniz Bölgesi ihracatının %26 sı Trabzon'dan gerçekleşti

Karadeniz Bölgesi ihracatının dörtte birini tek başına Trabzon ili karşılıyor

16 Mayıs 2019 Perşembe 10:18
Karadeniz Bölgesi ihracatının %26 sı Trabzon'dan gerçekleşti

2019 yılı ilk 4 ayında Karadeniz Bölgesinden 1.415.673.564 $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, 18 ilin yer aldığı Bölge ihracatında en fazla ihracat Trabzon ilinden gerçekleştirilmiştir. 18 İl içinde birinci sırada yer alan Trabzon ilinden 367.918.413 $ ihracat gerçekleştirilmiştir. Trabzon ili gerçekleştirdiği ihracatla Bölge ihracatının tek başına %26 sını gerçekleştiren İl olmuştur.

Karadeniz Bölgesi illeri içinde ihracat liderliğini elinde bulunduran Trabzon ili gerek ihracatçı firma sayısı ve gerekse ihracat performansı ile her dönem ön planda olmuştur. Trabzon’dan ihraç edilen ürün çeşitliliği her geçen gün artmakta ve Trabzon ilinden 120 değişik Ülkeye ihracat yapılmaktadır.

2019 yılı ilk 4 ayında Bölge alt birimi olan TR90 Doğu Karadeniz Bölgesinden gerçekleşen ihracatta ise toplam Bölge ihracatının %62 isi tek başına yine Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiştir.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU;Tarihi süreç içinde Bölge illerinin merkezi işlevini gören Trabzon ili dış ticarette devamlı ön planda yer almış ve İpekyolu ticaretinde Asya ile Avrupa arasında köprü görevi işlevi görmüştür. Dış ticarette tarihten gelen tecrübesi ile her dönem ön planda olan Trabzon ilimiz günümüzde de dış ticaretteki üstünlüğünü koruyarak, bugün için Karadeniz Bölgesi ihracatının dörtte birinin ve alt Bölge olarak da Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının ise %62 sinin tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmesi büyük bir başarı örneğidir. Trabzon ilinden Dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapılmakta ve ihraç edilen ürün çeşitliliği her geçen gün artarak devam etmektedir. Dış ticaretimiz için gerekli olan alt yapı yatırımlarının tamamlanması ve sanayi yatırımları açısından bir merkez üssü işlevi görmek üzere Trabzon ilinin cazibe merkezi kapsamına sokulması ile Bölge istihdamına büyük katkı sağlanacağı gibi Trabzon ilimizle birlikte Bölge ihracatı da çok daha üst noktalara ulaşacaktır. Çünkü Trabzon ilimizde katma değerli sanayi ürünlerinin imalat ve ihracatında son yıllarda önemli gelişme gözlemlenmekte, ihracatta başarı hikayeleri yazılmaktadır.

Trabzon ilimizde üretimi yapılan markalı ve katma değerli sanayi ürününün Çin Halk Cumhuriyetine dahi ihraç edilebilme başarısı, yüksek katma değerli ve inovatif olarak üretilen taşıt yedek parçalarının dünyanın önde gelen üst segment markalarında kullanılması, bunun çok açık örnekleridir. Bu başarıların önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanmaktayız. Dolayısıyla Bölge illeri ihracatına büyük katkı sağlayacak ve katalizör işlevi görecek farklı bir yatırım destek sisteminin Bölgemize uygulanması büyük önem ihtiva etmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.