Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na En Fazla İhracatı Trabzon İli Gerçekleştiriyor

15 Kasım 2021 Pazartesi 10:53
Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na En Fazla İhracatı Trabzon İli Gerçekleştiriyor

Yılın ilk 10 ayında Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na 276 Milyon 21 Bin 832 $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, 10 aylık dönemde Bölgeden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta %38 oranında artış yaşanmıştır. Karadeniz Bölgesi illerinden Rusya Federasyonu’na en fazla ihracat yapılan il olarak Trabzon’dan Ocak-Ekim döneminde Rusya’ya 148 Milyon 223 Bin 900 $ tutarında ihracat gerçekleştirilmiş ve %27 oranında ihracat artışı yaşanmıştır. Karadeniz Bölgesinden Rusya’ya yapılan ihracatta birinci sırada yer alan Trabzon ili toplamda Karadeniz Bölgesi’nden Rusya’ya yapılan ihracatın %54’lük kısmını tek başın gerçekleştirmekte olup, Trabzon ilinin bu başarısı yaklaşık 30 yıldır devam etmektedir.

Ülkemizden de yılın ilk 10 ayında Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta %33 oranındaki artışla 4 Milyar 222 Milyon 446 Bin 231 $ olarak gerçekleşmiştir.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; 2021 yılı ilk 10 ayında Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın artış trendini sürdürdüğüne değinerek, aynı dönemde Karadeniz Bölgesinden Rusya’ya en fazla ihracatı Trabzon ilinden gerçekleştiğini ve Trabzon ilinin toplam ihracatın %54 lük kısmını tek başına gerçekleştirdiğini belirtti. Trabzon ilinden Rusya Federasyonu’na en fazla ihraç edilen ürünlerin yaş meyve sebze ürünleri, fındık ve balık olduğunun altını çizen KALYONCU, bu ürünler yanında son yıllarda inşaat malzemeleri, makine aksamı ve tüketim ürünleri ihracatının da her geçen gün gelişme gösterdiğini belirtti. Trabzon ili yanında Rize ilimizden de son yıllarda Rusya’ya yapılan ihracatta önemli artış kaydedildiğini ve Rize ilinin bölgeden Rusya’ya en çok ihracat gerçekleştiren 3’üncü il konumuna yükseldiğini belirten KALYONCU; Ülkemizden Rusya Federasyonu’na en fazla işlenmiş alabalık ihraç edilen ilin de Rize olduğunu ifade etti.

Gerek ürün çeşitliği ve gerekse hacim olarak bölgeden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın yılı artış trendi ile kapatacağından ümitli olduklarını ifade eden DKİB Başkanı Saffet KALYONCU, önümüzdeki dönemde de hedef pazarımız olan Rusya Federasyonu’na ihracatımızın daha üst noktalara ulaşması için ticarette yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmasının çok önemli olduğunu ve bu sorunların çözümü ile ikili ticaretin karşılıklı olarak hedef konulan rakamlara kısa sürede ulaşacağını belirtti.

Bilgilerinize saygılarımızla sunulur.

Son Güncelleme: 15.11.2021 13:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.