Karadeniz'de kuraklık alarmı!

Mevsimsel yağışların düzensizleşmesi ve azalması nedeniyle bölgede akarsularda ve derelerde su debilerinde düşü yaşandığı tespit edildi.

21 Kasım 2020 Cumartesi 13:14
Karadeniz'de kuraklık alarmı!

SONNOKTA  / SELAY SAYKAL- Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgede bir önceki yılın aynı dönemine göre yağış miktarı yüzde 50 oranında azaldı. Küresel iklim değişikliği ile yağış rejiminin düzensizliğinin arttığı bölgede uzmanlar, orman arazilerinin azalması ile gelecekte ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarılarında bulunuyor.

DERELERİN DEBİSİ DÜŞTÜ

TÜBİTAK destekli Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nusret Karakaya’nın yürütücülüğündeki projesi ile Türkiye'deki akarsular incelenmeye alındı. Artvin Çoruh Üniversitesi ve Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden bilim insanları proje kapsamında, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına deresinde ölçümler yaptı. Uzmanlar,  dere ve akarsuların debisinde önceki yıla göre düşüş yaşandığını belirledi.

‘HER YIL ANOMALİ YAŞIYORUZ’

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özalp, Doğu Karadeniz’de son yıllarda mevsimsel yağışlarda düzensizlik yaşandığını söyleyerek, “Özellikle son bir kaç aydır Meteoroloji’nin sunduğu raporlarda bir önceki yıla ve önceki uzun dönemli ortalamalara göre yağışların düştüğü ortaya çıktı. İklim değişikliğinin burada en büyük etkisi, yağış mevsimlerinin değişmesidir. Normalde Doğu Karadeniz düzenli bir yağışa ve dolayısıyla akarsu akışına sahip deriz. Artık görüyoruz ki her yıl bir anomali yaşıyoruz, sürekli rekorlar kırıyoruz. Akarsu yatağının geniş olacağı bu dönemlerde ne yazık ki oldukça az su aktığını görebiliyoruz” diye konuştu.

‘ORMAN VE DAĞ SULARINA MUHTACIZ’

Doğu Karadeniz’de içme suyunun tamamının yağışlardan elde edildiğini söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu da, “Son yıllarda derelerin debisinde düşüşlerde tekerrürler arttı. Bu yıl sıra dışı bir kuraklık var. Bütün Doğu Karadeniz olarak, Türkiye’nin önemi bir bölümü ormanlara ve dağlara muhtacız. Kuraklık devam ederse içme suyunda da sıkıntı yaşayacağımız kesin. Bizim suyu en iyi şekilde tutan ve filtre eden ormanlık alanlarımızı korumamız ve artırmamız lazım. Suyun depolanmasına katkı veren bütün doğal ekosistemin korunması lazım. Orman yönetimini su bilançosuna göre planlamak ve ona göre uygulamak daha doğru olacaktır” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.