Kaya: Çiftçilerimizin kullandığı elektrikte son 2 yılda %108’e ulaşan fiyat artışlarına dikkat çekti

Üreticimizin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdık. Hükümetin, çiftçimizi perişan eden bu sorunları çözmek için bir çalışmasının olup olmayacağını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Fatih Dönmez’e sorduk.

23 Ocak 2020 Perşembe 12:12
Kaya: Çiftçilerimizin kullandığı elektrikte son 2 yılda %108’e ulaşan fiyat artışlarına dikkat çekti

Üreticimizin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdık. Hükümetin, çiftçimizi perişan eden bu sorunları çözmek için bir çalışmasının olup olmayacağını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Fatih Dönmez’e sorduk.

Tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere, seralarda (ısıtma, havalandırma, nemlendirme, serinletme, aydınlatma, otomosyon) ve hayvansal üretimde elektrik enerjisi üreticinin girdi maliyetlerinin önemli kalemlerindendir.

2018 Ocak ve 2020 Ocak ayları arasındaki dönemde tarımsal üretimde kullanılan elektrik fiyatlarındaki artışlar yüzde 108,2’ye ulaşmış ve çiftçinin belini bükmüştür.

Bununla birlikte mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimiz ise elektriğe 80,8 kuruş ödemektedir.

Üreticilerin, mesken grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanması nedeniyle tarımsal sulama grubuna sağlanan fiyat avantajı uygulaması amacına ulaşamamaktadır.

Tarımsal üretimde girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatları düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Üretici, elektrik kullanımında mutlaka desteklenmelidir.

Ayrıca, mevcut uygulamada üreticilerimizin hak ettikleri destekler, borçlarına karşılık doğrudan elektrik şirketlerine aktarılmaktadır. Şirketlerin alacakları devlet eliyle tahsil edilmektedir. Öncelikli ödemeleri ve ihtiyaçları olan çiftçilerimiz bu uygulama nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır.

Elektrik dağıtım şirketleri, borçları bulunmadığı halde üreticilerimizden bir yıl önceki tüketim miktarlarını dikkate alarak yüksek miktarlarda teminat istemekte ve üreticinin ekonomisini zora sokmaktadır.

Her ay düzenli bir geliri bulunmayan üreticilerimiz elektrik faturalarını aylık olarak ödeyememektedir. Bu nedenle üreticilerimize kolaylık sağlanması adına, tarımsal sulama grubundan elektrik alan üreticilerimiz için ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilatlandırma yapılması gerekmektedir.

Buna göre;

  1. Çiftçimizin kullandığı elektrikte birim fiyatını düşürerek, uygulanmakta olan %1 enerji fonu, %2 TRT payı, %18 KDV kesintilerini kaldırmayı düşünüyor musunuz?
     
  2. Çiftçilerimizin desteklenmesi amacıyla, tarımsal sulama grubu aboneleri için mesken grubu abonelerine uygulanan elektrik fiyatı tarifesini geçmeyecek şekilde yeni bir tarife belirlenmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
     
  3. Çiftçilerimize verilen desteklerin elektrik borçlarına karşılık doğrudan elektrik şirketlerine aktarılması uygulamasını kaldırmayı düşünüyor musunuz?
     
  4. Elektrik dağıtım şirketlerinin üreticilerimizden istediği yüksek miktarlardaki teminatları kaldıracak veya cüzi miktarlara düşürecek bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
     
  5. Çiftçilerimizin elektrik ödemelerinde kolaylık sağlamak amacıyla, aylık faturalandırma yerine hasat dönemleri de dikkate alınarak yılda bir ya da
    iki kez olacak şekilde tahsilatlandırma yapılması yönünde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.