Kayıt dışı istihdamla mücadelede herkes üzerine düşeni yapmalı

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenen toplantıda kayıt dışı istihdam oranının azaltılması konusunda tüm kesimlerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

14 Ağustos 2018 Salı 15:31
Kayıt dışı istihdamla mücadelede herkes üzerine düşeni yapmalı

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi kapsamında düzenlen toplantının açılışında konuşan TESOB Başkanvekili Mustafa Özcelep, 'Esnafların sosyal güvenlik mevzuatı açısından bilgilendirilmesini amaçlayan bu toplantının, özellikle amacına uygun şekilde kayıt dışı istihdamla ilgili farkındalık yaratması en büyük dileğimizdir. Kayıt dışı istihdamla mücadelede devletimizin verdiği destekler malumunuzdur. Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak biz de iki ekibimizle yaptığımız denetimlerde özellikle kayıt dışı işletmelerin tespit edilmesinde önemli çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sonucunda da SGK kaydı olmayan işletmelerin kayıt yaptırması sağlanarak kayıt dışı istihdamla mücadeleye katkı verilmiştir. Kayıt dışı kalmış işyeri ve çalışanların hızla sisteme dahil edilmesi en büyük dileğimizdir. Bu anlamda yapılan çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz' dedi.

'KAYITLI İSTİHDAMIN DESTEKLENMESİ İÇİN 14 AYRI TEŞVİK UYGULAMASI VAR'

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ise, sorun değil çözüm odaklı yaklaşımla kayıt dışı istihdamla mücadele etmeye çalıştıklarını vurgulayarak şunları söyledi:'Kayıtlı istihdamın desteklenmesi adına 14 ayrı teşvik uygulamamız var. Devlet bu konuda kendisine adım atana karşı mutlaka adım atıyor. Teşviklerin temel amacı belli kesim ve belli sektörleri belirli şartları taşıdıkları takdirde iyileştirmektir. Prim tabanını genişletmeliyiz. Kayıt dışı istihdamın tespitinde ağır cezalar uygulanıyor. Kayıt dışı istihdam oranı bizde yüzde 35 civarındayken Avrupa'da bu iş çözülmüş. Bu zihin ve kültür altyapısını oluşturmalıyız. Okullara sosyal güvenlik dersi koyarak gençlerin bilinçlenmesini sağlayacağız. Bir kişinin sigortası yoksa o iş yerinden içeri eğirmeyecek. Bu zırhla kişi korunmadığı zaman işverenin de başı derde girer. Esnaf odalarının yöneticileri olarak bu işin bilincini ve sorumluluğunu üyelerinize anlatmalısınız.'

TESOB yönetim kurulu üyeleri, esnaf ve sanatkâr odası başkan ve yöneticilerinin yanı sıra SGK Trabzon İl Müdürü Aydın Gedikli ile kurum yöneticilerinin katıldığı toplantıda, İŞKUR yetkilileri de sunum yaparak istihdam teşvikleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Yetkililer daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. TESOB Başkanvekili Mustafa Özcelep, günün anısına daire başkanı Yakup Süngü'ye plaket takdim etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.