"Kendi yakınlarının hastalandığını görenler tedbir alıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, pandemi ve aşı konusunda konuştu.

06 Kasım 2021 Cumartesi 15:58
"Kendi yakınlarının hastalandığını görenler tedbir alıyor

Prof. Özlü, "Pandemi dünya genelinde devam ediyor, hız kesmiş durumda değil. Artık 5.dalgadan bahsedilmeye başlandı" dedi. 

Salgınla ilgili dalgalanmaların vatandaşların davranışlarına bağlı olduğunu belirten Özlü," Genel itibariyle vaka sayıları arttığında insanlar kendi çevrelerinde yakınları arasında hastalananları gördüğünde dikkatli olup,tedbirlere uyuyorlar ve böylece vaka sayıları azalıyor. Fakat vaka sayıları azaldığında hemen bir rahatlama ve gevşeme oluyor ve tekrar vaka sayılarında artış görünüyor. Malesef bu dalgalanma bütün dünyada olduğu gibi ülkelerde ve bölgelerde daha küçük çapta izleniyor. Türkiye'de de benzer dalgaları hep yaşadık. Bölgesel olarak ta salgının seyri değişiyor. Kimi zaman belli bölgelerde daha yoğun görülürken, kimi zaman diğer bölgelerde yoğun hale geliyor" dedi.


İNSAN HAREKETLİLİĞİ BULAŞI SAĞLIYOR
Daha önceki dönemde Doğu Karadeniz bölgesinde vaka sayılarının çok yüksek olduğunu ifade eden Özlü, "Şimdi ise batı Karadeniz bölgesindeki Zonguldak, Karabük, Düzce ve Bolu illerinde vaka sayıları oldukça yüksek durumda. Fakat Doğu Karadeniz illerinde düşme eğilimi başlamış durumda. Tamamen insan davranışına bağlı bir durum. Bu virüs bize kendi kendine bulaşmıyor. Virüsün eli ayağı yok tabiki. Bize virüsü bulaştıran bir insan hareketliliği bulaşı sağlıyor. Dolayısıyla tedbirli olursak, kurallara uyarsak, kalabalıklara karışmazsak, kapalı ortamlarda çok vakit geçirmezsek maskemizi takarak diğer insanlarla mesafemizi korursak , dikkat edersek vaka sayıları azalıyor" diye konuştu


AŞI ELİMİZDE GÜÇLÜ BİR SİLAH
Aşılamanın önemine dikkat çekerek, "Elimizde güçlü bir silah var o da aşı. Aşılanmayı hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor. Aşıya karşı isteksiz olan ya da aşı konusunda endişesi olan, aşı olmak istemeyen bir kesim var. En kısa zamanda bölgesel, ulusal ve küresel olarak bu salgını gölgede bırakabiliriz" dedi.

Son Güncelleme: 06.11.2021 16:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.