Kiradan çıkmayın

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Taflan,“Vatandaşlarımız, bu şartlarda konut almaktansa piyasa şartları iyileşene kadar kirada oturmaya devam etsin. Ekonomik şartları iyileştirsinler. Bu şartlar altında kredi çekmek akıl karı değil” dedi

26 Eylül 2018 Çarşamba 09:29
Kiradan çıkmayın

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Taflan, ekonomideki dalgalanmadan ötürü vatandaşların olumsuz etkilendiğini Trabzon’da konut satışlarının düştüğünü dile getirdi. Vatandaşlara uyarılardan bulunan Taflan, “Vatandaş, ev almak için 200 bin TL’lik kredi çekerse bunun geri dönüşü 650 bin TL’dir. Vatandaş bu durumda nasıl ev alsın. Açıkça şunu söylüyorum; bu şartlarda konut almaktansa piyasa şartları iyileşene kadar kirada oturmaya devam etsin. Ekonomik şartları iyileştirsinler. Bu şartlar altında kredi çekmek akıl karı değil” dedi.

YABANCILARA YARADI

Taflan, “Doların yükselmesiyle birlikte konut alım satımlarında genel anlamda  bir sıkıntı oldu. Mayıs ayında dola 4 TL idi ancak üç ay sonra 7 TL’yi buldu. O zamanda 300 bin TL’lik bir dairenin fiyatı 73 bin dolarken dolar 7 TL’yi bulunca o dairenin fiyatı 53 bin dolara kadar düştü. Burada da dövizi olan yabancı yatırımcılar bir daireden ortalama 150 bin TL’lik bir kar yaptı. Ama yerli vatandaşlara baktığımızda banka faizlerinin de ikinin üzerinde olmasından dolayı yerli tüketici bu faiz oranları karşısında yarı yarıya zarar etti” diye konuştu.

FAİZ ORANLARI DÜŞMELİ

Piyasaların normale dönmesi için faiz oranlarının birin altına düşmesi gerektiğini kaydeden Taflan, “Eğer faiz oranları birin altına düşmezse yapıcı firmalar projelerini tüketmekte, satmakta zorlanacaklar. Normal vatandaş da ev almaya zorlanacak. İkinci el almaya kalkışsa bile kredi almaya zorlanacaktır. Faiz oranlarının muhakkak birin altına düşmesi gerekmektedir. Biraz beklemek gerek ama esnafın da beklemeye tahammülü yok. Zor durumda” şeklinde konuştu.

GELİR GİDER HESAPLANMALI

Taflan, “Vatandaşın yaptığı yanlış şu; cebinde 130 bin lira nakit var, diğer 170 bin lirayı bankadan kredi çekiyor. Böyle bir hata yapmasınlar. Ne zaman ki yüzde 70’ini elde ederler yüzde 30’unu kullansınlar. Geri ödemesi de daha rahat olsun. Çünkü bunun aksini yaptıklarında malum şuanda bankalarda emlakçı olduğu için vatandaş parayı ödeyemediğinde dairenin tapusu direk bankaya geçiyor. Sonra da satışa çıkarıyor. Bu yüzden diyoruz ki gelir ve gideri hesaplamadan asla kredi alımına girmesinler” ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ BAŞ BAŞA KALDIK

Taflan sözlerine şöyle devam etti: “Üç ay önce Trabzon’da bir dairenin taban fiyatı 300 bin TL idi. Bugün de 300 bin TL. Ama dolara baktığımızda o 300 bin TL’lik daire 73 bin dolardı ama bugün 55 bin dolar. Ama bu aradaki fark da konut sahibinin zararıdır. Burada olmazsa olmazımız, faiz oranlarının düşmesi lazım. Her zaman şunu diyoruz, dere gider kum kalır. Yabancı yatırımcılar gitti. Bu şehir şimdi kendi hali ile baş başa kaldı.”

Sonnokta gazetesi 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.