Kovid-19 sonrası kentlerin geleceği masaya yatırıldı

Ortahisar Belediyesi, “Kovid-19 Sonrası Kentlerin Geleceği” isimli çalıştay düzenledi.

21 Temmuz 2020 Salı 15:59
Kovid-19 sonrası kentlerin geleceği masaya yatırıldı

“KENTLER YENİDEN YAPILANMALI”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ahmet Metin Genç, pandemi sürecinin bundan sonra şehirlerin nasıl yönetileceğiyle ilgili pek çok konuyu gün yüzüne çıkardığını söyledi. Çalıştayın pandemi sonrası için üretilecek politikalar konusunda yol gösterici olacağını belirten Başkan Genç, “Hakikaten çok çok olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bütün yeryüzünü etkileyen bir pandemiyle karşı karşıyayız. Ülkemiz de bunu önlemek için birçok tedbirler aldı. Bu işi burada Bilim Kurulu yönetti. Pandemi sürecinden sonraki yaşam yeni normal diye adlandırılıyor. Şehirler nasıl yönetilecek? Halk sağlığı nasıl ele alınacak? Kentlerin yeniden yapılanması ve yönetilmesi ve bu yönetim anlayışına esas olacak politikaların belirlenmesi oldukça önemli bir konu haline geldi. Bu çalıştayımızın bu anlamda örnek olacak şekilde ülke sathına yayılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“PANDEMİ ZENGİN, FAKİR HER KESİMİ VURDU”

KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kovid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, pandemiyle birlikte kent yaşamının ciddi bir değişikliğe uğradığını söyledi. “Kovid virüsüyle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz” diyen Özlü şunları kaydetti: “Kovid- 19 sonrası eskisi gibi gidemeyeceğimizi biliyoruz. Çin’in Wuhan kentinden bir kişi bir vahşi hayvandan virüs kapıyor. Ve bu virüs bütün dünyaya yayılıyor. Bu bize şunu gösterdi. Bugüne kadar yaşadığımız hayat çok güvenli bir hayat değilmiş. Çok kırılgan bir hayatımız varmış. Bugüne kadar olan salgınlar belli bir bölgede kalmıştır. Kovid ise bütün dünyaya yayılan eş zamanlı bir tehdittir. Ne kadar süreceğini de tam olarak bilmiyoruz. Biz bu virüsle birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Bu bitirse bile başka salgınlar bizi tehdit etmeye devam edecek. Biz bu süreçte nerede hata yaptık? Alınan tedbirler sayesinde salgın ülkemize çok geç girdi. Sınır güvenliği açısından erken tedbir aldık. Bu nedenle geciktirdik. Salgından en çok zarar gören ülkeler ekonomik olarak en çok gelişmiş ülkeler oldu. Bu durum gelişmiş ülkeler ilgili algımıza oldukça tersti. En varlıklı kesimler bile bu virüse yakalandı. Virüs zengin, fakir her kesimi vurdu. Dolayısıyla bu pandemilerde çok da güvende olmadığımızı gördük. Şu unda çok kırılgan durumdayız. Bir yerde çıkan virüs kolay bir şekilde bütün dünyaya yayılabiliyor. Dünyada virüsün olmadığı hiçbir yer yok. Bazı yerlerde daha yoğun yaşanıyor. Şu anda bütün dünya yangın yerine dönmüş durumda. Dünyada 15 milyon vaka var…”

“TÜRKİYE ERKEN TEDBİR ALDI”

Türkiye’de ölüm oranlarının dünya ortalamasına göre çok düşük olduğunu dile getiren Özlü, “Türkiye’de ölen vaka oranı dünyadaki ortalamanın altında. Sağlık sistemimiz yüz akıyla bu sınavdan geçti. Diğer ülkelerde insanlar sokaklarda kaldı. Bütün hastalarımızın tedavisini ayakta ya da yatakta tedavi edebildik. Bütün dünyada geldiğimiz noktada salgın şu anda kontrol altına alınmış değil. Tırmanma devam ediyor. Avrupa’da da tırmanma devam ediyor. Yangın tüm hızıyla devam ediyor. Ölüm oranları hızını azaltsa da hâlâ yayılış hızlı. Şu anda etkili bir ilaç ve tedavi bulunamadı. Aşı da bulunamadı. Vaka ve ölüm sayılarına bakıldığında hâlâ iyi durumda değiliz. Salgın bütün hızıyla devam ediyor. Biz Avrupa’ya göre kontrolü erken ele aldık. Bunun birçok nedeni vardı. Sağlık sistemimiz… Bizde de bütün dünyada olduğu gibi normalleşmeyle ilgili adımlar atıldı. Bir miktar dalgalanma yaşandı. Salgın devam ediyor ama ılımlı bir şekilde sürdüğünü söyleyebilirim. Türkiye’de ölüm oranları çok düşük. Ama istediğimiz bütün ölümlerin durması.” sözlerine yer verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.