Kozoğlu,fındıkla ilgili sorunlar belli herkes elini taşın altına koysun

Tzob Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi, Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Kozoğlu,fındıkla ilgili sorunlar belli herkes elini taşın altına koysun dedi.

02 Temmuz 2019 Salı 12:49
Kozoğlu,fındıkla ilgili sorunlar belli herkes elini taşın altına koysun

Tzob Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi, Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Kozoğlu beraberindekilerle birlikte Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması yaparak fındıkla ilgili sorunları dile getirdi.

Kozoğlu,Bilindiği gibi fındıkta en önemli ülke Türkiye’dir.Karadeniz Bölgemizde 700 bin hektar alanda dünya fındık üretiminin yüzde 70’i yapılmaktadır.Yıllara göre değişmekle birlikte ortalama kabuklu fındık üretimimiz 550 bin ton dolaylarındadır.Bu üretim için Karadeniz Bölgemizde 400 bin ailemiz doğrudan çalışmaktadır.Bu kadar ailenin işi de aşı da fındıktır.Karadeniz bölgesinde fındık hayattır.

Bu kadar önemli bir ürünümüz olan fındıkta, sorunlarımız bir türlü bitmiyor.Son yıllarda hastalık ve zararlılar da fındık üretimimizi gittikçe zorlaştırıyor.Mevsimsel değişikler;fındıkta külleme,bakteriyel yanıklık, fındık mozaik hastalığı,dal kanseri,kök çürüklükleri, çotanak yanıklıkları ve çürüklükleri gibi önemli hastalıkların daha fazla görülmesine neden olmuştur.

Amerikan beyaz kelebeği, turunçgil uzun antenli böceği, kahverengi ve yeşil kokarca,fındık iç kurdu gibi zararlılar da fındık alanlarımızda daha sık görülmeye başlamıştır.Külleme hastalığı fındık alanlarında 2013 yılından bu yana görülüyor. Mücadele edilmezse fındığa yüzde 70 ile yüzde 100 arasında zarar veriyor. Hem verimi hem de kaliteyi olumsuz etkiliyor. Çaresi olmayan bir hastalık değil. Kültürel mücadelenin tam yapılması halinde ekonomik zarara neden olmuyor.

Fındıkta bu yıl kuraklık sorunu da önem taşımaktadır. Yer yer yağışlar normalin üzerinde gerçekleşse de bazı alanlarda yetersiz yağış fındık bahçelerini olumsuz etkilemiştir.Bu zararlı ve hastalıklarla top yekûn mücadele edilmesi büyük önem taşıyor.Önlem alınmaz, yeterince mücadele yapılmazsa başta fındık olmak üzere ülke meyveciliği büyük zarar görür. Ziraat Odaları olarak biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. İmha çalışmalarında Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarımız, Oda ve Borsalarımız ve üreticilerimiz hep birlikte hareket etmelidir.

Fındıkta Amerikan beyaz kelebeği, kahverengi ve yeşil kokarca, fındık kurdu, turunçgil uzun antenli böceği ve külleme hastalığı ürüne büyük zarar verdi. Sahada yaptığımız tespitlere göre, hastalık ve zararlılar yüzünden rekoltede yüzde 20 civarında düşüş olacak. TÜİK, bu yıl için fındık rekoltesinin 715 bin ton olacağı yönünde tahminde bulunmuştur. Böyle bir rekoltenin olmasına imkan vermiyoruz.Hastalıklar, zararlıların yanı sıra Haziran dökümleri de hesaba katılırsa yüzde 20’nin üzerinde bir rekolte kaybı olacağınıtahmin ediyoruz.

Fındıkta fiyatın tatmin edici olması üreticimiz açısından çok önemlidir.Çünkü, fındıkta verimliliğin düşük olması da maliyetlerimizi artırmakta, üreticimizin gelirinin çok yetersiz kalmasına neden olmaktadır.üreticinin korunmasının yolu, kesinlikle TMO ya da bir başka müdahale kurumunun piyasada daimi olarak bulunmasından geçer.Görünen köy kılavuz istemez.Piyasadaki tekelci yaklaşımın kırılmasının, piyasadaki istikrarın sağlanmasının başka yolu yoktur.

Temmuz ayı sonuna kalmadan,üretim maliyetleri de göz önüne alınarak fındık fiyatının belirleneceğini, TMO’nun fındık alacağını açıklanmasını bekliyoruz. Zamanında yapılan açıklama, hem üreticiyi hem de fındık piyasasını rahatlatacaktır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.