KTÜ Başhekimi Prof. Dr. Tekinbaş: "Korona aşısı çöpe gidiyor"

Prof. Dr. Tekinbaş: “Özellikle BioNTech aşısı olacaklar randevu alıp da aşı olmaya gelmedikleri zaman kalan aşı çöpe gidiyor.”

19 Nisan 2021 Pazartesi 16:05
KTÜ Başhekimi Prof. Dr. Tekinbaş: "Korona aşısı çöpe gidiyor"

SONNOKTA MERVE ALTUNCU - Karadeniz Teknik Üniversitesi, Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş koronavirüs ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 

KASIM'DAKİ KADAR DEĞİL
Tekinbaş, yoğun bakım doluluk oranları hakkında bilgi vererek, “Hastanemizde yoğun bakımlar dolu. Trabzon’da ise yoğun bakımlar yüzde yüz dolu değil. Şuan Kasım ayındaki kadar sıkıntı yaşamıyoruz. Kısmı kısıtlama ile her ne kadar vakalarda azalma yok gibi gözükse de önümüzdeki birkaç haftada azalmalar yaşanacağını düşünüyorum. Tam kapanmaya ihtiyaç olmayabilir.” diye konuştu.

BÜYÜK BİR AVANTAJ
Aşı olma konusunda kararsızlık yaşayan ve olmak istemeyen vatandaşa seslenen Tekinbaş, “Sonuçta biz sağlık çalışanları olarak hekimler olarak aşılarımızı yüzde yüze yakın yaptırdık. Bu hastalığı geçirenler hariç. İşin içinde olan bizler bu işi yaptırıyoruz. Kulaktan dolma, internetten kirli bilgiler edinen insanların aşıyı yaptırmaması hem kendilerine karşı, hem ailesine karşı, hem topluma karşı bir sorumsuzluk. Aşının yaptırılması lazım, bu işin başka çıkar yolu yok. Hasta olup virüsü aldıklarında kendilerine bir şey olmuyor ancak yakınları ölebiliyor bunlara sebebiyet vermiş oluyorlar. Dolayısıyla hassas davranılması, hassas düşünülmesi lazım. Aşı olunduğunda yüzde yüz koruyuculuk yok ama hastalığı daha rahat geçiriyorlar. Çok yüksek bir oran ile hastaneye yatma ihtiyacı duyulmuyor, hastaneye yatılsa bile hastanın yoğun bakıma girme ihtiyacı çok düşük oranlarda oluyor, çok büyük bir avantaj.” ifadelerini kullandı.

MİLLİ KAYNAĞIN İSRAFI DEMEK
Tekinbaş, Alman BioNTech aşısında randevu alıp gelmeyen hastalara seslenerek, “İnsanların aşı olması olmazsa olmaz bir durum. Aşı için sıra alanlar gidip aşılarını yaptırsınlar. Özellikle BioNTech aşısı olacak vatandaşlarımız aşı randevusu alıp da aşı olmaya gelmezlerse 6 dozluk flakonlardan kalan aşılar çöpe atılıyor. Bu aynı zamanda milli kaynağın israf edilmesi demek. Bunun sorumlusu da randevu aldığı halde aşı yaptırmaya gelmeyen insanlar. İnsanlar kulaktan duyma bilgiler ile değil, sosyal medyadan ya da başka kaynaklardan edindiği kirli bilgiler ile değil sağlık mensuplarının, bu konuda uzman olan kişilerin değerlendirmelerine göre karar versinler.” dedi.

ÖLÜME NEDEN OLABİLİRLER
Tekinbaş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Her dönem aşı konusunda böyle ipe sapa gelmez bir sürü insanlar arasında tartışmalar oluyor. Özellikle SİNOVAC dediğimiz ölü aşı teknolojiktir. Herhangi bir yan etkisi olmadığı ortaya koyulmuş. Kızamık aşısını, grip aşısını nasıl rahat yaptırabiliyorsak bunu da yaptırabiliriz. İnsanlar sosyal medyada okuduğu, herhangi bir yerde kulaktan duyduğu sözlerle hareket etmemeli. Çünkü bu sosyal bir sorumluk, herkesi ilgilendiren bir sorun. Aşı olmayan insanlar, belki kendisinde çok az etkili hastalığı başkalarına bulaştırarak onlarca insanın ölümüne neden olacak duruma sebebiyet verebilir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.