KTÜ Farabi Hastanesi’nden Önemli Açıklama Geldi.

11 Haziran 2022 Cumartesi 11:35
KTÜ Farabi Hastanesi’nden Önemli Açıklama Geldi.

Dünya ve ülkemiz gündemini bir süredir meşgul eden “Maymun Çiçeği” Hastalığı hakkında KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal YILMAZ açıklayıcı bilgiler verdi. 
Aniden Mutasyona Uğrayarak Bulaşması Zor
Maymun Çiçeği, nadir bir zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) hastalıktır. İlk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde, çiçek hastalığı benzeri bir salgın sonrasında keşfedilmiş ve bu nedenle 'Maymun Çiçeği' adı verilmiştir. İnsanlarda ilk Maymun Çiçeği vakası, 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştür. Günümüze kadar enfeksiyonların çoğu, Afrika ülkelerinden bildirilmiştir. Mayıs ayı içinde, Afrika ülkeleri dışında Maymun Çiçeği vakalarındaki artış, bilim dünyasını yüksek dereceli alarma geçirmiştir. 

Farklı ülkelerde, birbirinden bağlantısız olan vakalardaki ani artışın nedenleri arasında söz konusu senaryolardan biri de maymun çiçeği virüsünün, geçmişe göre daha kolay bulaşmasına izin veren bir mutasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır. Ancak bir RNA virüsü olan SARS-CoV-2'nin (KOVİD Virüsü) aksine maymun çiçeği virüsü nispeten büyük bir DNA virüsüdür ve DNA virüslerinin, aniden mutasyona uğrayarak insanlara bulaşması zordur. 
Bulaşma Yolları Nasıldır?

Maymun Çiçeği virüsünün bulaşması, kişinin virüslü bir hayvan, insan veya bir materyal ile teması ile meydana gelir. Virüs, vücuda bütünlüğü bozulmuş deri, solunum yolu veya mukoza yoluyla girer. Hayvandan insana bulaşma, ısırma veya tırmalama, vahşi hayvan eti kullanılan yemeği hazırlarken vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas veya bulaşık yataklar gibi dolaylı temas yoluyla meydana gelir. İnsandan insana bulaşma sınırlıdır. Vücut sıvılarıyla temas yoluyla deride, ağız veya boğaz gibi iç mukozal yüzeylerde lezyonlar, solunum damlacıkları ve bulaşık nesnelerle yayılabilir. 
Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Hastalıkta en sık görülen şikayetler; ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve halsizliktir. Ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra hastaların %97’sinde, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık gelişir. Lezyonlar önce deride döküntü şeklinde, sonra ise deriden kabarık papül, püstül ve vezikül olarak adlandırılan halleri alır. Bu lezyonların her birinin süresi, yaklaşık 1-2 gündür. Püstül, 7 gün kadar devam eder ve kabuklanır. Hastalık, tipik olarak 2-4 hafta sürer. Maymun Çiçeği hastalığına bağlı ölüm oranları, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre %3-6 arasında değişmektedir. Şu anda, maymun çiçeği enfeksiyonu için özel bir tedavi mevcut değildir. Maymun Çiçeği salgınını kontrol etmek için çiçek aşısını ve tecovirimat tedavisini önermekteyiz.

Son Güncelleme: 11.06.2022 12:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.