Kudüs İslam iradesine kavuşunca barış şehri olacak

Hz. Mevlana’nın ahirete irtihalinin 774’üncü yıldönümü dolayısıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Şeb-i Arus programı düzenlendi.

19 Aralık 2017 Salı 14:03
Kudüs İslam iradesine kavuşunca barış şehri olacak

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen programda katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüğlu, Kudüs’ün yeniden İslam idaresine kavuşmasıyla barış şehri olacağını söyledi.

Hz. Mevlana’nın ölümü ‘düğün gecesi’ olarak nitelendiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Mevlana Celaleddin Rumi’nin vuslatının 774’ünci yıl dönümü nedeniyle burada beraberiz. O, bu dünyadan ayrılmasını Allah ile kavuşmak, şebi arus, düğün gecesi olarak nitelendirmiş” dedi. Gümrükçüoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bakıyoruz Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz; Bedir, Uhud, Hendek savaşlarını karşılarında müşrikler, kafirler varken bile onlardan da çok insan ölmeyecek şekilde yürütmeye ve sonlandırmaya gayret etmişler. Öyle ya, Allah’ın kime hidayet nasip edeceği belli olmaz diye. Mecbur olup savaştığında mümkün olduğu yerde savaşı kesebilmek stratejisi ile savaşı sürdürüyor. Niye? İnsanlar savaşla birlikte hayatlarını kaybetmesinler diye, belki onların içinde Allah’ın hidayet nasip edecekleri olacak diye. Bugün dünyada bu anlayışı görebiliyor muyuz? Hayır! Geçtiğimiz Cumartesi günü Trabzon mahşeri bir kalabalıkla isminin anlamı barış olan mübarek Kudüs şehrinin, peygamberlerine isyan eden, gelen peygamberlerini öldüren İsrailoğlularının başkenti olmayacağı mesajını dünyaya verdi. Görüyoruz ki akıyoruz ki dünya Müslümanları katliamla karşı karşıyalar. Bu mu insanlık! Bu mu insanların inancına hürmet göstermek! Hani Mevlana’nın bu dünyaya öğretisi nerede? Onun için bu dünyada bu akşamki gibi Şeb-i Arus törenlerine ihtiyacımız var.”

Kudüs’ün ancak İslam idaresi ile barış şehri olacağını belirten Gümrükçüoğlu, “Selahattin Eyyübi Kudüs’ü kuşattığında ‘şehri teslim edin, daha fazla kan dökülmesin’ diye oradaki Hıristiyanların komutanlarına teklif götürüyor. O komutan ‘ne bileyim ki teslim olduğumuzda bizi öldürmeyeceksiniz’ dediğinde Selahattin Eyyübi’nin cevabı, ‘ben Müslüman’ım’ oluyor. Müslümanların ilk kıblesi olan mübarek Kudüs yeniden İslam iradesine kavuştuğunda Mevlana Celaladdin Rumi’yi örnek alan gönüller orayı yeniden barış şehri yapacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Şeb-i Arus Programında Prof. Dr. Mustafa Karakaş sohbetiyle katılımcılarla birlikte oldu. Programda Türk tasavvuf musikisi sanatçısı Sedat Uçan tarafından ilahi konseri gerçekleştirildi ve sema gösterileri yapıldı. Gecede, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, kamu kurumlarının yetkilileri, siyasiler ve vatandaşlar hazır bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.