Kuru çaya zam talebi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 13 kuruşu destekleme olmak üzere toplamda 3 lira 3 kuruş olarak açıklanan 2019 ürünü yaş çay yaprağı alım fiyatının ardından, Çaykur’un uzun zamandan beri zam yapmadığı kuru çayın fiyatının da yeniden ayarlanması istendi.

17 Mayıs 2019 Cuma 15:13
Kuru çaya zam talebi

Fındıktan sonra en fazla işlem gören ürünü teşkil eden çay ile ilgili olarak Trabzon Ticaret borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk değerlendirme ve talep de bulundu.
Yaş çay yaprağına verilen yaklaşık yüzde 20’lik zammın üreticiyi memnun eden bir fiyat olduğunu düşündüklerini belirten Sebahattin Arslantürk şunları söyledi:Ancak bir de bu işin sanayi kısmı, yani yaş çay yaprağını işleyerek içilecek kuru çay haline getirenler var. Onlar için de acilen fiyat ayarlaması, yani kuru çaya zam yapılması gerekiyor. Devletin ÇAYKUR eliyle kontrol ettiği piyasada yaklaşık 2 yıldan beri kuru çay fiyatları aynen bırakıldı. Bu durum hem ÇAYKUR, hem de özel sektörün ciddi anlamda zarar etmesine neden olmuştur. Sanayicinin beklentisi piyasayı yönlendiren ÇAYKUR’un satış fiyatlarını yeniden düzenlemesidir. Kuru çayın fiyatında geciktirilmeden gereken artış yapılmalıdır. Hemen yapılmaz ise son 2 yıl, özellikle de geçen yıl yaşanan sıkıntılar had safhaya varacaktır. Özellikle devletin destekleme de ayrımcılık yaparak kenara bıraktığı özel sektörü zor bir kampanya dönemi beklemektedir. O özel sektörki, üretilen yaprağın yarısına yakın kısmını alarak işlemektedir.”

Aynı zamanda çay üretici ve sanayicisi de olan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Çakıroğlu da, 3 liranın üzerindeki rakamın üretici için çok iyi bir fiyat olduğunu vurgulayarak; “Ancak bu tablo bugünkü piyasa koşullarında özel sektörün belini daha da bükecektir. Bu nedenle kuru çay fiyatlarının da buna göre yeniden düzenlenmesi şarttı. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Yaş çaya son yılların en yüksek zamlarından biri yapıldı. Fiyat üreticiye yaradı. Ama henüz kuru çaya zam yapılmadığı için sanayicinin işine yaramadı. Acilen bu ayarlamanın yapılmasını bekliyoruz”dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.