Livera Kalandar Festivali

Livera Kalandar Festivali Maçka'nın Yazlık(Livera) Mahallesinde coşkuyla kutlandı.

14 Ocak 2019 Pazartesi 09:21
Livera Kalandar Festivali

Doğukaradeniz bölgesinin önemli geleneklerinden biri olan Kalandar, Maçka'nın Yazlık Mahallesi'nde yoğun katılımla gerçekleşti.

Festivale, Ak Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon Hızırbey Vergi Dairesi Müdür Bilal Dizdaroğlu, TURSAB Doğukaradeniz Başkanı Volkan Kantarcı, Trabzon Rehberler Odası Başkanı Davut Demir, Yazlık Mahallesi Muhtarı Erol Sarıtaş, sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.Mahalle meydanında Maçka Turizm İktisadi ve Sosyal Atılım Derneği, Sümela Maçka havacılık ve Doğa Aktiviteleri Derneği, Yazlık köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Yazlık Mahallesi Muhtarlığının organizasyonun Geleneksel 6.  Livera Kalandar Festivali adı altında icra edilen programa yaklaşık 800 katıldı.

Programda mahalle meydanında ateşler yandı, mahalle sakinlerinin evde hazırladığı mısır, patates, karalahana dolaması vs. gibi yiyecekler katılımcılara ikram edildi. Ardından mahallenin gençleri ilginç kostümler giydiler. Kimi ormancı, kimi yaşlı bir dede, kimi doktor, kimi damat, kimi koyun kılığına büründü. Sahnede Kalandar torbası adlı tiyatro gösterisi yaparak torba atma geleneğini canlandırdılar. Ardından müzik dinletisi ve horon gösterileriyle program sona erdi.

KALANDAR NEDİR ?

Kalandar, Trabzon ve çevresinde miladi takvime göre 14 Ocak’a denk gelen yılın ilk gününü yerel takvimde yılın ilk ayı olan Ocak ayını tanımlamak için kullanılan terim olarak biliniyor.  Kalandar'ın birinci günü, Miladi Takvim'e göre Ocak ayının 14. gününe tekabül eder.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.