Maçka Akarsu köylüleri LARHAN-HES projesine karşı

Akarsu Köyü Derneği sözcüsü Serkan Yıldız,Tüm köy halkı olarak, köyümüz de yapılması planlanan LARHAN-HES projesine karşıyız. Ne pahasına olursa olsun, her yerde, her palformda hakkımızı arayıp bu projeye müsaade etmeyeceğiz dedi.

07 Ekim 2018 Pazar 15:46
Maçka Akarsu köylüleri LARHAN-HES projesine karşı

Akarsu Köyü Derneği sözcüsü Serkan Yıldız,Trabzon gazeteciler cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında Tüm köy halkı olarak, köyümüz de yapılması planlanan LARHAN-HES projesine karşıyız. Ne pahasına olursa olsun, her yerde, her palformda hakkımızı arayıp bu projeye müsaade etmeyeceğiz.Yapımcı firmanın köyümüzde Cevher 1-2  ve Güntaş aş olmak üzere 3 HES,i faal durumda. Bu HES ler çok amatörce yapılıp kanun ve kurallara uyulmadı. Köyümüze, yaylalarımıza çok büyük zararlar verildi ve de vermeye devam ediyorlar. Doğaya ve tabiata çok büyük zararlar verdiler.Bizlerde boş durmayıp gerekli mercilere şikayette bulunduk. Hesler yüzünden büyük heyelan ve toprak kaymaları meydana geliyor. Hayati tehlikeler yaşaniyor.

LARHAN-HES projesi köyümüzün girişinden başlayıp köy çıkışındaki Bakımlı köyünde santralda son bulacak. Bunun anlamı şu; artık köyümüzün deresindeki suyu köy sınırları içinde göremeyeceğiz. Çünkü Aci sudan boruya giren su Maçkada serbest kalacak. Ayrıca bu güzergahta, tüm ırmak ve sular izinsiz HES borularına bağlanıyor. 3 HES i yapan firmaya eyvallah dedik ama 4.uncu HES,i yapmalarına müsaade etmiyeceğız. Zira bu dere üzerinde 6 HES faal durumda, bu 7 olacak.

LARHAN-HES projesi Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Maçka Belediyesi encümenleri tarafından yapılmasına müsaade edilmedi. Daha sonra iki kez bilir kişi heyeti HES’in yapılamayacağına karar verdi. Son olarak yerel mahkeme projeyi İPTAL etti. Tüm bu olumsuzluklara karşı adamlar yeni proje üretip yollarına devam etmek için ilk adımlarını attılar. Önce LARHAN Deresinin ismini ACI SU deresi olarak değiştirdiler. Zira bizim köyde Acısu deresi diye bir dere yok.

İkinci olarak CED gerekliliği dogrultusunda halkı bilgilendirme toplantısı tertip ettiler. Toplantı yeri olarak Bakımlı köyü meziresindeki MEŞE İÇİ tesislerini sectiler. Zira bu yer bizim köye araba ile 1 saat mesafede. Kendilerine neden bizim köyde toplantı yapmadıklarını sorduğumuzda cevap alamadık. Yapmak istedikleri HES tamamen bizim köyün topraklarından geçiyor ama başka köyde halkı bilgilendirme toplantısı tertip ediyorlar!Toplantıya Bakımlı ve Kırantaş köyünden az sayıda katılım olmuş ve herkes HES lere karşı olduğunu haykırmış. Bu toplantıda İL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ tarafından tutulan tutanak bakanlığa gönderilecek. Bu tutanağın içeriği hakkında büyük kuşkularımız var. Sizlerden bu konuda yardım bekliyoruz.

Akarsu köyü,geleceğin ikinci Hamsiköyü,turistik bölgesi olarak görülüyor. Muazzam doğası ve yüz yıllara dayanan geçmişi ile harika bir köy. Gelen hayran kalıyor. Bu doğa harikasını korumamız gerekir. Yerleşim yerlerinde HES’e izin verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira köyden geçen dere köyün pisliklerini de temizliyor. Kücük ırmaklara bırakılan çöpler, pislikler, lağımlar, sel ve heyelanlardan gelen artıkları dere temizliyor. Heslerin gectiği yerlerde balık nesli tükendi. Su yok ki balık olsun. Adamlar kanunları tanımıyor, menfaat için herşeyi yapıyorlar. Köyümüze vermiş oldukları zararlar anlatmakla bitmez, yollarımızı yıktılar, içme suyumuza zarar verdiler, yapmış oldukları pislikleri bırakıp gittiler. Halk arasına ispiyoncular sokarak köy halkını guruplara ayırdılar.

Aynı şahıs köyümüze 3 HES yaptı şimdi 4.için çırpınıyor. Bu kadar  gücü nereden alıyorlar, bunları Allah doyursun. Bizlerin hiçbir ideolojik ve de siyasi bağlantısı yoktur.Uğraşımız köyümüzü korumak, dedelerimizden miras kalan bu güzel toprakları çocuklarımıza miras bırakmaktır. Birilerinin para kazanması bizi ilgilendirmez. Eletrik üretip devlete katkı yapmak isteyen gitsin doğa dostu güneş panellerinden santral kurup eletrik üretsin. Kısacası, bu HES’e müsaade etmiyeceğiz, her şeyi göze aldık. Tüm hukuki haklarımızı kullanıp köyümüze,topraklarımıza sahip çıkacağız.

Şair ne güzel demiş;

GÜL  DALINDA – DERE YATAĞINDA  GÜZELDİR.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.