Mehmet Cirav:fındık 18 tl olsun her ay 25 kuruş artsın

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav,hasat başlangıcı öncesinde  Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım fiyatını en geç 15 Ağustos 2019 tarihine kadar açıklaması büyük önem ihtiva etmektedir. 

24 Temmuz 2019 Çarşamba 13:26
Mehmet Cirav:fındık 18 tl olsun her ay 25 kuruş artsın

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav,Trabzon Gazetecilert Cemiyeti'nde  fındık fiyatı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Cirav ,Bölgemiz ekonomisinin en önemli girdisini oluşturan ve Ülkemiz ihracatı içinde en fazla net döviz girdisi sağlayan sektörlerden olan fındığın  2019-2020 sezonu için hasat işlemine çok az bir zaman kalmış olup, fındık üretiminde ana aktörler olan üretici ve alım-satım tarafları bu konuda gerekli hazırlıklarına başlamış bulunmaktadır.  
Geçtiğimiz yıllardan da tecrübe edildiği gibi, fındık üretiminde en önemli unsurun iklim şartları olduğunu ve bu duruma bağlı olarak da bu yılki fındık üretiminin arzu edilen düzeyde gerçekleşeceği ilgili taraflarca dile getirilmekte ve yapılan tespitlerde bu yönde açıklamalar yapılmaktadır. 
Önemli ihraç ürünümüz olan fındıktan Ülkemizin daha fazla ve istikrarlı bir şekilde döviz girdisi sağlaması, alın terinin en önemli tarafı olan üretici kesiminin memnun kalacağı bir alım fiyatının oluşması açısından hasat başlangıcı öncesinde  Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım fiyatını en geç 15 Ağustos 2019 tarihine kadar açıklaması büyük önem ihtiva etmektedir. 
Sezon öncesi açıklanacak olan bu fiyat, hem üretici ve hem de iç ve dış alıcılar açısından piyasa şartlarında fiyatların oluşmasını sağlayacak ve üretici kesiminin de memnun kalacağı bir fiyatın oluşmasına katkı yapacaktır.   
Fındık sektöründe özellikle ticari uygulamalarda 2 seçenek önümüzde durmaktadır. 
Birincisi;  ticareti tamamen serbest piyasa koşullarına bırakılarak fiyat hareketlerinin oluşması.
İkincisi seçenek ise;  fiyat istikrarının oluşması açısından TMO’nun da içinde yer alacağı alım ve ticaret şeklidir. Bugünkü şartlarda ikinci tercihin, yani TMO’nun da içinde olduğu sistemin uygulanmasının fiyat istikrarı açısından en doğru yöntemdir. Ancak bu ikinci yöntemin maksimum fayda sağlaması açısından, geçen yıl yapıldığı gibi değil, TMO’nun en geç 15 Ağustos tarihine kadar fiyat ve alım politikasını açıklaması ile mümkün olabilecektir.  
Bu noktada muhtemel bir durum dikkat çekiyor. Birinci seçeneğin, bu yıl uygulanması halinde, bu sezon fındıktan döviz girdimiz maksimum bir buçuk milyar dolar seviyelerinde kalacaktır ki, bu durumdan daha düşük gelir elde edeceği için üretici kesimi kârlı çıkmayacak, ayrıca Ülkemiz de daha düşük döviz girdisi elde etmiş olacaktır. 
Önerimiz olan ikinci seçenekte ise;  2019 ürünü fındığın TMO tarafından 17,5 veya 18 TL gibi bir fiyat açıklayarak, alım şeklini kampanyanın her ay kilo başına 25 kuruş fiyat artırımı ile 8 ay süreyle uygulamasıdır. Bu seçenekle uygulanacak politika, üreticinin gerek TMO’ya, gerekse tüccara yığılmasını önleyeceği gibi fındık fiyatlarının da üretici kesiminin beklentisi olan 20 TL seviyesine kademeli olarak çıkaracaktır. 
Bu alım politikasının uygulanması ile dış piyasada da fiyat istikrarı sağlanarak, Ülkemizin bu sezonki fındık ihracatından elde edeceği dövizin yaklaşık 2.5 milyar dolar seviyesine ulaşma imkanı da sağlanmış olacaktır.  
Geride bıraktığımız 2018 yılında sezon sonrasında ve gecikmiş olarak   TMO tarafından açıklanan fiyat üretici kesimini memnun etmemiş, piyasa fiyatının oluşumunda gerekli etkiyi göstermemiştir. Bundan dolayı, fındıkta fiyatlandırma doğrudan piyasa koşulları ve dış ticaretin seyri, yurtdışı piyasalardaki fiyat hareketleri dikkate alınarak yapılmalıdır.
 Ürettiğimiz fındığın kabuklu olarak asgari 750 bin tonunu iç ve dış piyasada tükettirebildiğimiz gerçeğinden hareketle, istikrarlı bir fiyat ve alım politikaları ile bunu daha da arttırmamız muhtemeldir. 
Dünya toplam ihracatının tek başına % 80’ini gerçekleştirdiğimiz fındıkta uygulanacak bu fiyat ve alım politikaları,  içeride enflasyona hiçbir olumsuz etki yapmayacak, aksine istikrarlı ve piyasa şartlarında bir fiyatın oluşumunu sağlayacaktır. Çünkü Ülkemizde çikolata ve diğer mamul ürünlerde kullanılan fındık % 5 gibi çok düşük düzeylerde kalmaktadır. 
Bu nedenle, önemli net döviz girdisi sağlayan ihraç ürünümüz olan fındıktan tüm kesimlerin kazanması, piyasada tüm tarafların memnun kalacağı bir fiyatın oluşması ve ülkemizin de daha fazla döviz girdisi elde etmesi açısından TMO’nun yukarıda önerdiğimiz şekliye piyasada gecikmeksizin yer alarak fiyat ve alım politikasını hasat öncesi açıklaması büyük önem ihtiva etmektedir

Son Güncelleme: 24.07.2019 14:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.