Milletvekili Kaya'dan mühendisler için araştırma önergesi

Chp Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya,Mühendislerinin sorunlarının çözümü için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

31 Ocak 2019 Perşembe 12:50
Milletvekili Kaya'dan mühendisler için araştırma önergesi

Chp Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Ülke endüstrisinin, sanayisinin, teknolojisinin, tarımının, madenciliğinin, ormancılığının ve üretiminin temel unsuru olan; gerçekleştirdikleri teknik ve bilimsel çalışmalarla, ülkemizin kalkınması açısından önemli bir yere sahip olan mühendislerin istihdam, eğitim, iş güvencesi, özlük hakları, sosyal hakları gibi konularda birçok sorunlarının var olduğunu belirterek bu sorunların araştırılarak çözüm önerilerinin ortaya konulması ve hükümete yol gösterilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.       

   TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Ülke endüstrisinin, sanayisinin, teknolojisinin, tarımının, madenciliğinin, ormancılığının ve üretiminin temel unsuru olan; gerçekleştirdikleri teknik ve bilimsel çalışmalarla, ülkemizin kalkınması açısından önemli bir yere sahip olan mühendislerin istihdam, eğitim, iş güvencesi, özlük hakları, sosyal hakları gibi konularda birçok sorunları mevcuttur. Bu sorunların araştırılarak çözüm önerilerinin ortaya konulması ve hükümete yol gösterilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

                                                                                                                         Ahmet KAYA CHP Trabzon Milletvekili

GEREKÇE

Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin ölçüsü, bir kamu hizmeti olan mühendislik hizmet alanlarındaki gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır.

Ülkemizdeki her projenin, her çalışmanın planlanmasından yaşama geçirilmesine kadar sorumluluklar üstlenen denetleyen, hak edişlere imza koyan; ülke endüstrisinin, sanayisinin, teknolojisinin, tarımının, madenciliğinin, ormancılığının ve üretiminin temel unsuru olan; gerçekleştirdikleri teknik ve bilimsel çalışmalarla, ülkemizin kalkınması açısından büyük bir öneme sahip olan mühendislerimizin istihdam, eğitim, iş güvencesi, özlük hakları, sosyal hakları gibi konulardaki sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında işsizlik oranı yüzde 8,6’dır ve 16 yıllık AKP iktidarlarının işsizlik ortalaması yüzde 10’un altına düşmemiştir. TÜİK verilerine göre 2017 yılı için açıklanan 3.454.000 kişilik işsiz sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısına ulaşmıştır.

Bununla birlikte 2017 yılında üniversiteli işsiz sayısına 102 bin kişi daha eklenmiş ve diplomalı işsiz sayısı 930 bin kişi olmuştur. Meslek gruplarına göre listenin başını mühendisler çekmektedir.

Her ile üniversite açmakla övünen iktidar, artan üniversite sayısıyla birlikte diplomalı işsiz sayısının da arttığı gerçeğinin farkına varmalıdır.

16 yıldır iktidarda bulunan AKP üretim, yatırım, eğitim ve istihdam planlaması yapmadığı için; on binlerce mühendis girdikleri sınavlardan yüksek puan almalarına rağmen kadro yetersizliği nedeniyle kamuya atanamamıştır, ya işsiz durumundadır ya da meslekleri dışında çalışmak zorunda kalmıştır.

OECD’ye üye ülkelerde ortalama her 15 kişiye bir kamu çalışanı istihdam edilirken, bu rakam ülkemizde her 34 kişiye bir kamu çalışanı şeklindedir.

Hal böyle iken yabancı ya da yurtdışından personel istihdamı ve danışmanlık hizmeti alınması uygulamalarına son verilmeli, ülke ortalaması göz önüne alındığında, kamu çalışanı sayısının olması gereken ihtiyacı karşılayabilmesi, teknik ihtiyacın giderilmesi, denetimlerin alanında uzman kişilerce yapılabilmesi amacıyla kamuda atama bekleyen on binlerce mühendisin istihdamı sağlanmalıdır.

Bunun yanısıra kamuda çalışan mühendislerin de önemli sorunları bulunmaktadır. Devlet Personel Başkanlığının verilerine göre 2001 yılında 13 bin düzeyinde iken 2018 yılı başında 210 bin düzeyine çıkmış olan sözleşmeli personel uygulaması, kapsam dışı personel statüsü ve buna bağlı olarak yaratılan ücret dengesizliği ve çifte standart ortadan kaldırılmalıdır.

Özellikle son yıllarda, kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendislerin ekonomik ve sosyal koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiş, kamudaki mühendis çalışanların gerek ücretleri gerekse özlük hakları açısından içine düşürüldükleri durum kriz aşamasına gelmiş ve meslek onurlarını koruma sınırlarını zorlamaktadır.

Mühendislerin sorunlarının araştırılarak çözüm önerilerinin kapsamlı bir şekilde ortaya konulması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.