Milletvekili Kaya, joker işçileri ne zaman kadroya alacaksınız?

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Taşeron işçilerle ile ilgili soru önergesi verdi.

24 Ekim 2018 Çarşamba 14:16
Milletvekili Kaya, joker işçileri ne zaman kadroya alacaksınız?

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya verdiği soru önergesinde 24 Aralık 2017 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı KHK ile taşeron düzenlemesi yapılarak kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya geçiş işlemleri başlatılmıştı.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının taşeron işçilerin kadroya alınması konusundaki “amasız-fakatsız direkt kadroya alıyoruz” açıklamalarına rağmen bugün taşeron işçilerin kadroya geçişindeki sorunlar hâlâ devam ediyor.Askerlik, izin, istirahat ve benzeri haller nedeniyle çalışamayan işçilerin yerine idarelerde hizmetlerin aksamaması için istihdam edilen ve yıllardır görev yapan binlerce yedek (joker) işçinin kadroya geçişinde büyük adaletsizlikler ve çifte standartlar yaşanmaktadır.696 sayılı KHK’da yer alan “4/12/2017 tarihi itibariyle çalışıyor olmak” şartı nedeniyle joker işçiler o gün fiilen çalışamadığı için ya da taşeron firma tarafından mevzuata aykırı biçimde girdi-çıktı yapılarak SGK girişi yapılmadığı için kadro hakkından faydalanamadı. Bunun yanı sıra 4 Aralık 2017 tarihinde işe yeni başlayan bir joker işçi düzenlemeden faydalanarak kadro hakkı kazandı.Konu ile ilgili mahkemeye başvuran işçilerin talebini değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 4 Aralık 2017 tarihinde fiili çalışması bulunmadığı gerekçesiyle sürekli işçi kadrosuna geçiş başvurusu reddedilen joker işçiler lehine emsal teşkil edecek bir karar vermiştir.

Mahkeme kararına göre joker işçilerin “başvurusunun reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu” belirtilerek kadroya geçişlerinin yolu açılmıştır.

Buna göre,

1. Bugüne kadar taşeron düzenlemesinden faydalanan işçi sayısı nedir?

2. Bugüne kadar kaç joker işçi sürekli işçi kadrosuna geçiş başvurusunda bulunmuştur? Bunların kaçı kadroya alınmıştır? Kaç işçinin başvurusu reddedilmiştir?

3. Taşeron düzenlemesiyle ilgili olarak hükümetinizin “amasız-fakatsız direkt kadroya alıyoruz” sözünüze sadık kalacak mısınız? Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm taşeron işçilere kadro haklarını verecek misiniz?

4. Taşeron düzenlemesi uygulanırken işçinin 4 Aralık 2017 tarihinde fiilen çalışıp çalışılmadığına değil, iş sözleşmesinin devam edip etmediğine göre değerlendirme yapmayı ve joker işçilerin mağduriyetlerini gidermeyi düşünüyor musunuz?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.