Milletvekili Kaya ,Trabzon'da Bir Bölge Onkoloji Hastanesi Kurulması Planlanmakta Mıdır?

Chp Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ,Trabzon'da Bir Bölge Onkoloji Hastanesi Kurulması Planının olup olmadığını Sağlık Bakanlığı'na soru önergesi vererek sordu

29 Ağustos 2018 Çarşamba 10:41
Milletvekili Kaya ,Trabzon'da Bir Bölge Onkoloji Hastanesi Kurulması Planlanmakta Mıdır?

Chp Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ,Trabzon'da Bir Bölge Onkoloji Hastanesi Kurulması Planının olup olmadığını Sağlık Bakanlığı'na soru önergesi vererek sordu

Milletvekili Kaya Sağlık Bakanalığı'na verdiği soru önergesinde 

Günümüzün en önemli hastalıkları arasında bulunan ve tüm ölüm vakalarının beşte birini oluşturan kanser hastalıkları, ne yazık ki hem ülkemizde hem de dünyada artış gösterme eğilimindedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önümüzdeki 20 yılda kanser hastası sayısının yüzde 75 artarak 25 milyonu bulması beklenmektedir. Kanserden ölümlerin yüzde 70’i maalesef düşük gelir grubundaki ailelerde meydana gelmektedir.Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl 150 binin üzerinde yeni hasta ve 100 bine yaklaşan kanser ölümleri dikkate alındığında, kanser aynı zamanda çok önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Öte yandan 1986’da Ukrayna’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından Karadeniz Bölgesi’nde kanser vakalarında ve kansere bağlı ölümlerde artış gözlendiği belirtilmektedir. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar Türkiye ortalaması düzeyinde görülse de, hastaların çok büyük kısmı İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde tedavi gördüğü için, eldeki veriler gerçeği sağlıklı bir şekilde yansıtmamaktadır.Bugün Doğu Karadeniz kıyı illerinde neredeyse her ailede en az bir kanser hastalığı ya da kansere bağlı ölüm görülmektedir.Birçok hasta daha iyi tedavi beklentisiyle büyük kentlere, hatta yabancı ülkelere gitmekte, bu da ailelere çok büyük mali yükler getirmektedir. Dar gelirli ailelerin ise böyle bir şansı yoktur.Bu bilgiler tartışmaya meydan vermeyecek ölçüde bölgede bir onkoloji hastanesi ihtiyacını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda bölgenin sağlık merkezi konumundaki Trabzon’da yetersiz olmakla birlikte ciddi bir onkoloji altyapısı oluşmuştur.

Geçtiğimiz yıllarda, iktidarlarınız tarafından da bu ihtiyaç belirtilmiş ve onkoloji hastanesi konusunda adımlar atılacağı sözü verilmiştir.

Bu bilgiler ışığında;

1.Trabzon’da, sadece bu şehre değil tüm bölgeye, ülkeye ve hatta yabancı hastalara hizmet edebilecek bir bölge onkoloji hastanesi kurulması planlanmakta mıdır?

2.Trabzon’da özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi başta olmak üzere kamu hastanelerindeki mevcut onkoloji bölümlerinin güçlendirilmesi ve yenilerinin açılması için bir çalışma düşünülmekte midir?

3.Trabzon’da son 10 yılda kaç onkoloji hastası başvurusu alınmış, kaçı tedavi edilmiş, kaçı yaşamını yitirmiştir?

4.Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt illeri nüfuslarına kayıtlı kaç hastanın ülke çapında onkoloji hastası başvurusu alınmış, kaçı tedavi edilmiş, kaçı yaşamını yitirmiştir?

5.Doğu Karadeniz’de hangi tür kanser hastalığı daha sık görülmektedir? Bunun nedenleri araştırılmış mıdır ve hangi önleyici çalışmalar yapılmaktadır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.