Milletvekili Köseoğlu, liselere geçişte yeni sistemi anlattı.Hiçbir öğrenci dışarıda kalmayacak

AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, TEOG’un yerine gelen yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulunarak, detayları anlattı. Köseoğlu, “Liseye geçerken önceki sistemde herkes imtihana giriyordu. Herkes sınava giriyordu. Bu kaldırıldı. İsteyen sınava girsin istemeyen girmesin. Herkes liseye istediği bir yere kaydını yaptıracak. Hiçbir öğrencimiz dışarda kalmayacak.” Dedi.

17 Kasım 2017 Cuma 15:52
Milletvekili Köseoğlu, liselere geçişte yeni sistemi anlattı.Hiçbir öğrenci dışarıda kalmayacak

Milletvekili Köseoğlu, liselere kayıt sürecinin basit, sade ve anlaşılır bir hâle getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

LİSELER İKİ GRUBA AYRILIYOR

“Liselere geçişte yeni yapılan düzenleme ile; Liseler iki gruba ayrılacaktır. Bir grup lise merkezi sınavla ülke genelinden öğrenci alan liseler, diğer grup eğitim bölgesinden adrese dayalı öğrenci alan liseler şeklinde dizayn edilecektir. Ülke genelinde sınavla öğrenci alacak liseler bakanlık tarafından belirlenecektir. 8. sınıf öğrencilerinin isteğine bağlı olarak girebileceği bir sınav yapılacaktır. Bu sınav sözel ve sayısal olmak üzere, çoktan seçmeli soruların yer aldığı tek oturumluk bir sınav olarak yapılacaktır. Sınav, Okul müfredatını kapsayacak şekilde yapılacaktır. Sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirme için her ilde 'Eğitim Bölgeleri' oluşturulacaktır. Eğitim Bölgesi, eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak, öğrenci sayısı, okul türü, kontenjanı ve donanımları göz önünde bulundurularak oluşturulmuş ilkokul, ortaokul ve liseleri birbirleri ile eşleştiren uygulamadır. 'Eğitim Bölgeleri' oluşturulurken bölgenin genel nüfus verileri, ortaokul öğrenci nüfusu, okulların türleri ve konumları dikkate alınacaktır. Eğitim bölgesindeki her ortaokul, eğitimde süreklilik prensibi çerçevesinde, türleri itibariyle ortaöğretim kurumlan ile ilişkilendirilir.”

HANGİ OKULLAR SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK

“Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Proje Okulları sınavla öğrenci alacaktır. Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Anadolu imam Hatip Lisesi adrese bağlı olarak eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler olacak. Her öğrenci sınava girmek zorunda değildir, sınava giriş isteğe bağlıdır. Okul müfredatını kapsar. Sayısal ve sözel iki bölümden oluşur. Sınav temel dersleri içerir. Soru sayısına göre sınav süresi belirlenir. Sadece sınavlı öğrenci alan liselerin yerleştirmesinde kullanılır. 3 yanlış bir doğruyu götürür. Her yıl Haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak ve yine Haziran ayı içerisinde sonuçlar ilan edilecektir. "Ek yerleştirme" yapılacaktır. Örnek sorular Aralık ayı içerinde yayınlanacaktır. Sınavla öğrenci alan 5 (beş) okul tercihi yapılacaktır.”

NAKİL BAZI ŞARTLARA BAĞLANDI

“Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere nakil yapabilecek. Okul türleri arasında (anadolu lisesinden meslek lisesine, meslek lisesinden anadolu lisesine) 10’uncu sınıf sonuna kadar ikamet ettiği eğitim bölgesi kriteri de göz önünde bulundurularak nakil işlemleri yapılabilecek.     TEOG sonucuna göre yerleşen, yani halen liselerde eğitim alan öğrenciler, yine o dönem yerleştikleri taban puanına göre nakil başvurusunda bulunabilecek.”

TERCİHLER E-OKUL SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAPILACAK

“Sınava giren ve girmeyen öğrenciler aynı zamanda e-okul sistemi üzerinden okul tercihi yapacak. Sınava girenler önce sınav puanlarıyla gitmek istedikleri okullardan beş okul tercihinde bulunacak, ardından adreslerinin bulunduğu eğitim bölgelerinde bulunan beş okulu tercih edecek. Sınav puanı ile tercihlerine yerleşemezlerse diğer öğrenciler gibi adreslerine bağlı olarak eğitim bölgelerindeki okullara yerleşecek. Öğrencilerin adrese dayalı eğitim bölgesi tercih ekranında, ikamet ettiği eğitim bölgesinde farklı okul türlerinden 9 lise yer alacak. Öğrenciler kendilerine sunulan bu 9 okul arasından 5 tercih yapacak. 9 okul türü bütün lise türlerini kapsayacak. Hiçbir öğrenci için yerleşememe durumu söz konusu olmayacak.”

PANSİYONA EN UZAK ÖĞRENCİLERE AVANTAJ SAĞLANACAK

“Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim bölgelerinden tercihe açılacak. Bu durum tercih ekranına yansıyacak. Pansiyonlu okulları tercihlerde pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak. Özel okullar ayrı bir giriş sınavı yapabilecek, bakanlık tarafından yapılan sınavın sonuçlarını öğrenci kayıtlarında kullanabilecek. Özel okulu tercih etmek isteyen öğrenci, istediği özel okula gidebilecek.”

SİSTEMİN GETİRECEKLERİ

“Tüm veli ve öğrenciler, ortaokula kayıtları esnasında eğitim bölgesi içerisinde gidebileceği liseyi bilecek. Sınavla öğrenci alan okul sayısı sınırlı ve sınava girmek isteğe bağlı olduğu için, öğrenci ve veliler üzerindeki sınav baskısı ve kaygısı azalacak. Tüm öğrencilerin liseye yerleşmek için sınava girdiği modele göre daha eşitlikçi bir uygulama olacak. Mahalle liselerinin önemi artacak ve her liseye farklı akademik düzeylerde öğrenci geleceğinden, il veya ilçe düzeyinde, bilhassa okul içi akademik çeşitlilik sağlanacak. Akademik çeşitlilik okullar arası rekabeti gerçekçi bir düzeye çekecek, öğrenci niteliğine dayanmadan, öğretmen ve okul yöneticilerinin niteliği ile ortaya çıkan akademik başarı süreci gerçekleşecek.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.