Milletvekili Örs: "Yaylalarımıza göz dikmeyin"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs "Kimse yaylalarımıza göz dikmesin, yaylada ranta geçit vermeyeceğiz" dedi

04 Şubat 2021 Perşembe 16:00
Milletvekili Örs: "Yaylalarımıza göz dikmeyin"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayla statüsünden çıkarılan Hıdırnebi ile Turizm merkezi statüsünden çıkarılan Araklı Yılantaş ve Pazarcık Turizm Merkezlerini TBMM gündemi taşıdı, ilgili bakanlıklar tarafından cevaplandırılmak üzere Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı'nın 29.01.2021 tarihli 3461 sayılı kararnamesiyle Amasya, Bolu ve Trabzon’da bulunan yaylaların bazı alanları, yayla alanı olmaktan çıkarılmış; yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve 30.01.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlan "Bazı Alanlarda İlan Edilen Turizm Merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinin İptali, Sınırlarının Yeniden Belirlenmesi ile İsim ve Statülerinin Değiştirilmesine İlişkin Karar" ile Trabzon'un Araklı ilçesinde Yılantaş ve Pazarcık Turizm Merkezlerinin, turizm merkezi statüsü iptal edilerek, her iki yer de turizm merkezi olmaktan çıkartılmıştı. 

Her iki konu ile alakalı TBMM Başkanlığına önerge veren Örs, "Bu konularla ilgili, belirtilen bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın  şikayetleri var. Vatandaşlarımız, alınan kararlar sonrası bu bölgelerin imara açılacağı endişesini taşıyor. HES'ler, maden çalışmaları, çöp depolama faaliyetleri sonucunda doğa ve doğal yaşam mahvediliyor; taş ocakları ile derelerimiz, deniz dolguları ile denizimizi mahvedildi. Şimdi sıra yaylalarımıza mı geldi? Yaylalarımız bölgemiz için kültürel bir miras ve  bir yaşam biçimidir. Asırlardır devam eden bir yaylacılık geleneğimiz var. Belirtilen bölgelerin imara açılması tehlikesi var.  Yaylalarımızın ranta açılmasına müsaade etmeyeceğiz. Konunun takipçisi olacağız. Kimse yaylalarımıza göz dikmesin." dedi. 

Araklı Yılantaş ve Pazarcık Turizm Merkezlerinin" Turizm merkezi statülerinin iptali kararına değinen Milletvekili Örs, "Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası Turizm Merkezi, 1 Ocak 1998 Tarih ve 23227 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6 Ocak 1998 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Pazarcık Yaylası Turizm Merkezi de, 20 Eylül 1991 Tarih ve 20997 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 13 Ağustos 1991 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile "Turizm Bölgesi ilan edilmişti. Ancak Cumhurbaşkanı tarafından 30.01.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar ile bu statüleri iptal edildi. Daha önce Turizm merkezi statüsüne kavuşturulan bu bölgelerin bugün hangi amaçla turizm merkezi statüleri iptal edilmektedir? Yatırımcılar tarafından bölgenin turizme kazandırılması için yatırımlar yapıldığını ve bölge turizmine katkı sunmak adına çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Alınan bu karar sonrası bu turizm merkezlerinin bulunduğu alanların da imara  açılacağı, bu alanlarda maden arama işlemleri mi yapılacağı gibi iddialar var. Umuyoruz ki, bu iddialar doğru değildir. Bölgemizde ve ülkenin bir çok yerinde, ÇED raporları ile oynanması ya da ÇED raporu şartlarına uyulmaması vs gibi çeşitli sebeplerle doğanın tahrip edilerek imara açılıp, ranta kurban edildiğine şahit olduk. Yine aynı oyunlarla bu alanların da mahvedilmesine müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.