Milletvekili Örs,“Doğu Karadeniz'de il ve ilçeler bazında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır?

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde deprem riskinin artması sonucu yapılması gerekenler ve alınacak tedbirler ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi verdi.Soru önergesinde Doğu Karadeniz’de deprem riskinin arttığına dikkat çeken Örs, “Bölgede il ve ilçeler bazında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır?” diye sordu. 

06 Şubat 2020 Perşembe 13:56
Milletvekili Örs,“Doğu Karadeniz'de il ve ilçeler bazında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır?

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin örs, “2018 yılında revize edilen Türkiye Deprem Tehlike Haritası verilerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi’nde deprem riskinin arttığını görmekteyiz. Konu ile ilgili 24 Aralık 2018 tarihinde TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi vermiştim. Ne yazık ki gündeme alınmadı. Bunun gündeme alınmamış olması gerçeği değiştirmez. İnsan hayatı ile ilgili konularda daha duyarlı olması gerekliliğini vurgulamak isterim. Özellikle geçmişte eski teknoloji ve yetersiz mühendislik hizmetleri tamamen hafriyat dökümüne dayalı oluşturulan dolgu alanlarındaki yapılar tehlike arz etmektedir. Günün şartlarında büyük blok kayalar arasına kum, toprak ve balçık gibi hafriyat malzemeleri oluşturulan Rize ve Trabzon’da sıkça rastlanan bu alanların denetlenmesi ve olası bir depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi elzemdir. Geçmişte ve günümüzde şahit olduğumuz depremlerin yol açtığı can ve mal kaybı ile yaşanan acılar göz önüne alınarak konunun ehemmiyetine binaen gerekli çalışmalar zaman geçmeden yapılmalıdır.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergesinin gerekçesinde; “1996 yılında yayınlanan resmi Türkiye Deprem Tehlike Haritası Doğu Karadeniz’in aktif faylarını dikkate almamış, bu nedenle de bölgenin gerçek deprem potansiyeli belirlenememiştir. Ancak 2012 yılında, Karadeniz’de, Batum açıklarında, oluşan 5,7 büyüklüğündeki depremin artçıları Rize ilimizi tehdit ettiğinden 2018 yılında yenilenen ve revize edilen Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasında Rize’nin deprem riski 3 kat artırılmıştır. Bu durum Doğu Karadeniz Bölgesi’nin deprem riski ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Doğu Karadeniz sahili Kuzey’den Karadeniz fayının, güneyden de Kuzey Anadolu fayının tehdidi altına girdiği, Karadeniz fayı çok daha yavaş, sinsi hareket etiği, en büyük deprem 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği; bu 2 fayın tehdidi altına giren Karadeniz’deki Trabzon’da eski deprem tehlikesi haritasına göre deprem tehlikesi 2 kat, Rize’de 3 kat arttığı uzmanlarca söylenmekte olup bu durum basında da yer almıştır. Bunun yanında Rize İli, Merkez İlçe, Çarşı ve Piriçelebi Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edildiği kaydedilerek, söz konusu bölgelerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Ocak 2020 tarihinde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2. maddesi gereğince riskli alan ilan edilmesinin kararlaştırıldığı belirtilmiştir.” diyerek Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması için 7 soru sordu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün  Bakana sordu sorular şunlardır:

1-Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde deprem tehlikesi var mıdır? Varsa oranı nedir?

2-Ülkemizdeki fay hatlarının Doğu Karadeniz Bölgesi’ne etkisi nedir? Bölgemizi tehdit eden aktif fay hatları var mıdır? 

3-Olası bir deprem afetine karşı Doğu Karadeniz’deki yapı ve yerleşim yerleri dayanıklı mıdır? Değil ise dayanıklı ve depreme hazır hale getirilebilmesi için almış olduğunuz tedbir ya da yapmış olduğunuz bir çalışma var mıdır?

4-Sahil dolgu alanlarında yapılan ya da yapılacak olan yapı inşaatlarında uzmanlarca açıklanan tehlikelere karşı denetlemesi yapılmış mıdır? Gerekli tedbirler alınmış mıdır? 
5-Olası bir depreme karşı bölgede acil toplanma alanları var mıdır? Varsa nerelerdedir?

6-Olası bir deprem durumunda acil toplanma alanları yeterli midir?

7-Bölgede il ve ilçeler bazında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Yapılmışsa dayanıklı yapı sayısı ve riskli yapı sayısı ne kadardır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.