Milletvekili Örs:İşsizlik Trabzon'un kanayan yarasıdır

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Trabzon’daki işsizlik ve sosyo-ekonomik sorunlar” ile ilgili açıklama yaptı, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. 

29 Kasım 2019 Cuma 13:59
Milletvekili Örs:İşsizlik Trabzon'un kanayan yarasıdır

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, yaptığı açıklamada AK Parti’nin, “Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele edeceğiz" diyerek iktidara geldiğini ancak üçünde de sınıfta kaldığını iddia etti.

Türkiye’de işsizliğin her geçen gün daha da arttığını belirten Dr. Hüseyin Örs, “AK Parti “Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele edeceğiz" diyerek iktidara geldi. Ancak üçünde de sınıfta kaldı. İktidar partisi döneminde ülkemizde neredeyse nüfusun yarısı sosyal yardım alır hâle getirilmiştir. İktidar sosyal yardımı siyasi menfaatleri için kullanırken Türkiye'de yoksulluk maalesef bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Sosyal yardım siyasi malzeme yapılacak bir durum değil, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde vatandaşın hakkıdır. İktidar "Sosyal devlet anlayışını gerçekleştirdik." dedikleri Türkiye'de her 4 gençten 1'inin işsiz olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundadır.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Ülkemizde işsizlik oranı çok yüksek. Geçici işlerde, mevsimlik işçilerde çalışan vatandaşlarımızı da buna dâhil edersek bu rakamın daha yüksek çıkacağına şüphe yok. Geçici istihdamın başında son dönemde başı çeken kurum İŞKUR. İŞKUR, kamu hizmetlerinde geçici işlerde çalıştırılmak üzere istihdam sağlıyor. Düşük ücretli bu istihdam olayı, işsizliğe çözüm değil, sadece işsizliği gizlemenin, ertelemenin bir yöntemidir. Aynı zaman düşük ücretli, devlete maliyeti olmayan güvencesiz bir iş türüdür. Trabzon’da en büyük sorun işsizliktir. Vatandaşlarımız yatırım ve istihdam vaatleri ile İŞKUR kuyruklarına mahkum edilmiştir. AK Parti döneminde Trabzon’da istihdama yönelik bir tek yatırım yoktur. Açılan bir fabrika yoktur.”

Ayrıca konu ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na soru önergesi veren Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, önergesinin gerekçesinde  “Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ili konumunda olan ve köklü bir tarihe, coğrafi konumu dolayısıyla önemli avantajlara sahip olan Trabzon bugün ağır sosyo-ekonomik sorunların kıskacındadır. Türkiye'nin geneli gibi Trabzon'un da kanayan yarası işsizlik ve hayat pahalılığıdır. Trabzon'da ciddi bir iş alanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla işsizlik, pahalılık, geçim sıkıntısı, umutsuzluk ve gelecek kaygısı yöre insanını bir cendere gibi sarmış durumdadır.” diyerek Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılması için 7 soru sordu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakana sorduğu sorular şu şekilde:

1    TUİK verilerine göre Trabzon’da toplam işsiz sayısı ve oranı ne kadardır?
2    TUİK verilerine göre Trabzon’da toplam genç işsiz sayısı ve oranı ne kadardır?
3    Trabzon’da İŞKUR’a başvuran kişi sayısı ne kadardır?
4    Trabzon’da işsizlik ödeneği başvurusu yapan kişi sayısı ne kadardır?
5    İŞKUR üzerinden yürütülen Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde istihdam edilen kişi sayısı program yürürlüğe girdiği tarihten beri yıllar itibariyle ne kadardır?
6    İŞKUR üzerinden yürütülen Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde istihdam işlemleri hangi kriterlere göre yürütülmektedir? Bu kriterlerin daha objektif bir hale getirilmesi için Bakanlığınızca bir düzenleme yapılması söz konusu mudur?
7    Trabzon’da işsizliğin en aza indirilmesi için yürütülen proje ve çalışma var mıdır? Varsa bu proje ve çalışmalar kapsamında kaç kişiye istihdam sağlanması hedeflenmektedir?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.