Milletvekili Örs:Yaylalardaki mağduriyetleri giderecek yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, imar barışı sonrası yaşanan mağduriyetleri ve yıkımları TBMM kürsüsünde dile getirdi; "Yaylalardaki mağduriyetleri giderecek yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır." dedi. 

07 Şubat 2020 Cuma 14:13
Milletvekili Örs:Yaylalardaki mağduriyetleri giderecek yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır

İktidarın imar barışı diyerek yola çıktığını ancak yolun sonunda insanların yıkım tebliğleri ile karşı karşıya kaldığını belirten İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "2018 senesinde yapılan ve adına "imar barışı" denilen bir düzenlemeyle 31 Aralık 2017 tarihinden önceki imara aykırı ve ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması hedeflenmişti. İmar barışı başvuruları devam ederken Tarım ve Orman Bakanlığı valilikler ve kaymakamlıklar kanalıyla meraların amacı dışında kullanılmayacağını söyleyerek yapı kayıt belgelerinin verilmesini iptal etmişti. Başlangıçta böyle bir açıklama yapılmadığından, vatandaşlarımız başvurularını ve gerekli ödemeleri yapmışlardır. Bugün ise vatandaşlarımıza yapı kayıt belgelerini aldıkları yapılarıyla ilgili yıkım kararları tebliğ edilmektedir. Bu durumda vatandaşlarımızın hem ödemeleri boşa gitmekte hem de yapıları yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır." dedi. 

Vatandaşların yaşadığı mağduriyete kayıtsız kalınmaması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Hüseyin Örs, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Maalesef iktidar bu düzenlemeleri bir gelir kapısı olarak gördüğünden, vatandaşlarımızın mağduriyetiyle pek de ilgilenmemektedir. Trabzon'da pek çok vatandaşımız bu konudan mağdur olmuştur. Çaykara Uzungöl'de, Düzköy'de, Şalpazarı'nda, Maçka'da, Köprübaşı'nda, Sürmene'de mağdur olan çok sayıda vatandaşımız derdini anlatacak bir yetkili bulamamaktadır. Burada gerçekleşen yıkımlarda büyük haksızlıklar yapılmaktadır. Dededen, babadan kalma evlerini borç harç tadilatla başını sokacak bir dam hâline getirenler, kendi tapulu arazileri üzerindeki evleri yıkılanlar isyan etmektedir. Özellikle Uzungöl'de on sekiz yıl boyunca imar planı yapmayanlar, seçim öncesi imar barışıyla vatandaşın parasını alarak yapı kayıt belgesi verenler, bugün vatandaşın mağduriyetine kayıtsız kalamaz, vatandaşın hak arayışında üç maymunu oynamaya devam edemez."

Konuşmasının son bölümünde vatandaşların yaylacılık faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs,"Bölgemizde özellikle kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızda bir yayla kültürü vardır. Vatandaşlarımız, ilkbaharın sonu, yaz ve sonbahar sezonunda hayvanlarını yaylaya çıkararak yaylak alanlarda otlatmakta ve yem olarak kullanılmak üzere ot kesimi yaparak kış aylarında hayvanlarının ot ihtiyacını gidermeyi amaçlamaktadır; bunu gerçekleştirmek için de yaylada ikamet etmektedirler. Bölgemizdeki çiftçilerimiz, daimi ikametlerinden beş altı ay ayrılarak yaylalarda kalmakta, burada hayvanlarını otlatmaktadır. Bu süre zarfında vatandaşlarımızın kalacakları yapılara ihtiyaç vardır. Bu yapılar, vatandaşların elde ettikleri yağ, süt, peynir ve benzeri ürünleri hijyenik bir şekilde muhafaza edebilmeleri için de gereklidir. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın yıllardır sürdürdükleri yaylacılık faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için gerekli yapılara izin verilmesi hususunda ilgili Bakanlık ve resmî kurumlar bir araya gelerek bir çözüm üretmelidirler. Yaylalarda tespit edilecek, otlak olarak kullanılmayacak alanlar da bu vatandaşlarımızın barınabilmesi için, yayla taşıma kapasitesi de dikkate alınarak, yöresel mimariye uygun, yaylanın doğal güzelliğini bozmayacak şekilde tip projelerle taş ya da ahşap bir ahır ve ahır eklentisi, yayla evi yapılabilmesi için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.