Moldova ile işbirliği imkânları TTSO’da anlatıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret eden Moldova’nın Ankara Büyükelçiliği heyeti, iki ülke arasındaki karşılıklı işbirliği imkânlarıyla ilgili görüşme yaptı.

29 Temmuz 2019 Pazartesi 14:03
Moldova ile işbirliği imkânları TTSO’da anlatıldı

Moldova’nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita, Moldova Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Bürosu 2. Kâtibi Tatiana Çelebi ve Birinci Sekreteri Corina Prigorschi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Calin Gheorghita, Gagavuz Türklerinin bulunduğu Moldova ile Türkiye arasında birçok ortak kültürel bağ olduğunu ifade ederek, “Bu kültürel bağlarla güçlenen ilişkileri ekonomik ve ticari olarak da geliştirmeliyiz. Her iki ülkenin ticaret ve sanayi odaları arasında bu yönde çalışmalar yapılabilir” dedi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ekim ayında yapılması planlanan 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ne Moldova’dan da hükümet yetkilileri ve işadamlarını davet ederek, “Turizmle başlayıp ticaret ile devam ederek ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. İki ülke ticaret odaları arasında etkin bilgi akışı organize edilerek, işadamlarının kontak kurması ve böylece ticaretin gelişmesi sağlanabilir. TTSO bölgedeki ülkelerle birçok etkin Avrupa Birliği Projesi yürütmektedir. Bu tür projelerde çok tecrübeli olan odamızla işbirliği yapabilirsiniz” diye konuştu. Hacısalihoğlu, konuk heyete, Trabzon’un tarihi ve ticari önemiyle ilgili bilgiler verdi, TTSO’yu tanıttı.

“2019’UN İLK 5 AYINDAKİ İHRACAT RAKAMI 2018’İ GEÇTİ”

Moldova Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Bürosu 2. Kâtibi Tatiana Çelebi ve Birinci Sekreteri Corina Prigorschi tarafından ülkedeki yatırım imkânlarıyla ilgili bir sunum da yapıldı. Prigorschi, Moldova’nın 43 uluslararası ticaret anlaşmasına üye olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Avrupa Birliği ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarımız var. Moldova hem işgücü hem de devlet destekleri bakımından yatırıma çok uygun bir ülke. Türkiye ile toplam ticaretimiz 446 milyon dolar seviyesinde. Moldova’nın Türkiye’den ithal ettiği ürünler arasında sebze – meyve, ilaç endüstrisi ürünleri, tekstil, sentetik, otomotiv yan sanayi ürünleri yer alıyor. Türkiye’ye ihracatımız ise gün geçtikte artıyor. 2018’de Moldova’dan Türkiye’ye 107 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 2019’un ilk 5 ayında bu rakamı aşarak 112 milyon dolara ulaştık. Moldova’nın Türk vatandaşlarına vize uygulamaması, sadece kimlikle seyahat edilebilmesi, iş dünyasının da kolay seyahat etmesini ve ticaret yapmasını sağlıyor. Türkiye’ye ihraç ettiğimiz ürünler arasında ayçiçeği tohumu, kumaş, mısır ve buğday, alüminyum ürünleri ve profil, etil alkol ve yaş-sebze meyve üst sıralarda yer alıyor.”

“1 MİLYON DOLARLIK YATIRIMA 0 VERGİ OLANAĞI”

Prigorschi, Moldova’nın bölgedeki en rekabetçi vergilendirme sistemine sahip olduğunu da vurgulayarak, “KDV ve kurumlar vergisinde yatırımcılara önemli avantajlar sunuyoruz. Saatlik işçi ücreti 1,8 Euro ile bölge ülkeleri arasında en düşük seviyede. Yabancı yatırımcılar başta olmak üzere girişimciliği destekliyoruz. Yeni iş kurarken istenen evrakları 400’den 150’ye indirerek bürokrasiyi azalttık. Ayrıca işletmelerin tek noktadan bir günde kurulabilmesine olanak sağlayan bir sistem uyguluyoruz. 7 serbest bölgemiz var. En az 1 milyon dolarlık yatırım yapanlara 3 yıl boyunca KDV ve Kurumlar Vergisi yüzde 0 olarak uygulanıyor. Güvenlik dâhil her türlü altyapı hizmetleri tamamlanmış serbest bölgelerimizde metrekare başına fiyat 0.15 ile 3,5 Euro arasında değişiyor. Moldova’da tarım ve gıda işleme, tekstil ürünleri, ayakkabı ve deri, otomotiv ve makine üretimi, bilgi iletişim teknolojileri ve turizm önemli yatırım alanları arasında. Ayrıca hayvancılık konusunda da işbirliği yapılabilir” diye konuştu.

13 – 15 KASIM’DA MOLDOVA İŞ FORUMU DÜZENLENECEK

Moldova Büyükelçiliği heyeti, 13 – 15 Kasım 2019 tarihleri arasında Moldova İş Forumu düzenleneceğini de vurgulayarak, Trabzonlu işadamlarını aralarında görmekten mutluluk duyacaklarını vurguladılar.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, konuk diplomatlara ziyaretin anasına plaket sunarken, Moldova’nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita da ülkesine özgü bir hediye takdim etti.

Son Güncelleme: 29.07.2019 14:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.