Muhammet Balta Taşönü Katı Atık Tesisi'ni inceledi

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, "Bu tesis istihdam açısından da örnektir. 150 kişiye iş imkanı sağlanmaktadır. Bu rakam 650 kişiye kadar çıkacak” dedi.

10 Nisan 2021 Cumartesi 12:21
Muhammet Balta Taşönü Katı Atık Tesisi'ni inceledi

Trabzon’un Araklı ilçesinde, Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) öncülüğünde Evra Enerji Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yapılan Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesislerini ziyaret etti. AK Parti Trabzon İl Yönetim Kurulu Üyeleri Alper Bektaş, Kani Kahraman, Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, Büyükşehir Belediyesi Meclis 2. Başkan Vekili Seda Beşir, AK Parti Araklı İlçe Başkanı Şaban Bıyık, Araklı Belediye Başkan Vekili Erkan Reis ile birlikte tesisleri gezen Balta burada Evra Enerji Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya ve Şirket Müdürü Hanefi Topaloğlu’nda tesisleri hakkında bilgi aldı. 

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Katı atık bertaraf tesisinin alanında Türkiye’deki en modern tesislerinden biri olduğunu söyledi.  Bu tesis ile atıkların ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılacağını, direkt ekonomiye kazandırılamayan atıkların ise gazlaştırılarak enerjiye dönüştürüleceğini ifade Balta “ Tesislerimiz gezdik. Her açıdan bu tesisimiz örnek bir tesis durumundadır. Özellikle çevre açısından değerlendirdiğimizde tesisin atmosfere salacağı emisyon oran Avrupa Birliği standartlarının çok altındadır. Kullanılan teknolojinin yerlilik oranı ise projenin en sevindirici taraflarından bir diğeridir. Burada hemşerilerimiz müsteri olsunlar. En son teknolojiyle donatılmış bir tesis var burada. Doğaya bırakılan su en üst seviyede teknoloji kullanılarak arıtılmaktadır. Biz insanlarımıza zarar verecek hiçbir şeyin olmasına izin vermeyiz. Burada bunu görüyoruz.  Burada atıklar, kaynağında ayrı toplanacak, ayrıştırma tesisinde ayrıştırılacak ve geri kazanımı mümkün olana tüm atıklar ekonomiye geri kazandırılacaktır. Bu anlamda hemşerilerimizin de çok duyarlı olacağını düşünüyorum. Geri kazanımı mümkün olmayan atıklar ise gazlaştırma teknolojisi ile elektrik enerjisine dönüştürülecektir. Bu bağlamda, tesisin elektrik üretim kapasitesi 12,8 megavat saat olarak planlanmıştır. Bu sayede 35 bin hanenin de elektrik ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Entegre Atık Bertaraf tesisi sayesinde, bölgemiz bugünden itibaren 25 -30 yıl süre ile çöp sorunundan kurtarılacaktır. Ayrıca bu tesis istihdam açısından da örnektir. 150 kişiye iş imkanı sağlanmaktadır. Bu rakam 650 kişiye kadar çıkacak” dedi.

Milletvekili Balta sözlerini şöyle sürdürdü:  Şöyle bir geçmişimize bir bakmalıyız. Eskiden çöp dağlarının patladığını ve insanlarımızın öldüğünü hatta cenazelerinin bile bulunamadığını hatırlayalım. İstanbul’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye başkanlığı döneminde başlayan ve günümüze kadar devam eden çevresel sorunların çözümü ile artık patlayan çöp dağlarının yerlerini yeşil alanlar parklar yer aldı. Rehabilite edildi. Öncelikle çöpler düzenli depolama sahalarına sular arıtılarak doğaya bırakıldı. Şimdi ise buralardan enerji üretmeye başladık. Çevre evrenseldir, bütün canlılarındır sadece insanların değil. Bu konuyla alakalı olarak kirletmeden temiz tutmak düsturu ile çalışmalarımızı yürüttük. Buradaki çalışma ile atıkların doğaya zarar vermesini engelliyoruz. Çünkü doğamız zarar gördüğü zaman bütün canlılar zarar görüyor. Bizler zarar görüyoruz. Bitkilerimiz zehirle beslendiği zaman İnsanoğlu da sağlığından olacak. Yapılan çalışmalar sadece ekonomik değeri olan hammaddeyi ekonomiye kazandırmak değildir. Sağlık harcamalarını da aşağıya çekmektir. Bizler bu vesileyle TBMM’de iki yasa çıkardık. Bizlerin başkanlık yaptığı Çevre Komisyonun öncülük ettiği konuda halkımızın ‘Poşet Yasası’ olarak adlandırdığı yasayı çıkarttık. Bu yasayla birlikte ülkemizde poşet tüketimiz yüzde 80 azalmış durumda. İkincisi de Sıfır atık projesinin altlığını oluşturacak ‘Türkiye Çevre Ajansını’ kurduk.  Bu yasayla da amacımız çevreyi kirletmeden kaynağında ayrıştırarak ve kullanılan malzemelerle de kirlenmeden ekonomiye kazandırmaktır. Ayrıca bu dönem içerisinde Yenilenebilir Enerji dediğimiz HES, GES ve RES’ler le enerji üretiyoruz. Enerji stratejik bir konuma sahip durumda. Çok önemli bir yere sahip. Hem suyumuz boş akmayacak, hem rüzgarımız ve güneşimiz enerjisini boşa harcamayarak ülkemizin kazanımına dönüştürdük. Bu tür tesislerle de atıklarımızı enerjiye çevirerek ekonomiye kazandırıyoruz.   Bu tesisleri bölgemize kazandıran firmamızın en üst kademesinden alt çalışanına kadar teşekkürlerimizi sunuyorum.  Başta Trabzon’umuz olmak üzere tüm ilçelerimize ve Rize ilimize hayırlı uğurlu olsun. 

Evra Enerji Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Yaklaşık yatırım maliyeti 350 milyon liranın üzerinde olan proje, son yıllarda bölgemize yapılan en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Kapsamı, kapasitesi ve teknolojisi ile birlikte Türkiye’deki muadilleri arasında pek çok açıdan ilklere imza atmış olan bir proje. Proje kapsamında atıklar, kaynağında ayrı toplanacak, ayrıştırma tesisinde ayrıştırılacak ve geri kazanımı mümkün olana tüm atıklar ekonomiye geri kazandırılacaktır. Bizlere başından beri destek olan Milletvekilimiz Sayın Muhammet Balta Beye çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 10.04.2021 12:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.