Müze Şehri Trabzon

TÜRKAV Başkanı KURU ,Trabzon Açık Hava Şehir Müzesidir.

05 Eylül 2020 Cumartesi 18:46
Müze Şehri Trabzon

TÜRKAV Başkanı Kenan KURU ; Tarihi, kültürü ve sanatı sergileyen müzedir Trabzon. Şehirleşmedeki görünümünü kısaca değerlendirirken; Trabzon’daki Tarihi varlılardan ne kadarı günümüze gelmiştir? Mevcut olanların durumu nedir? Görsellikleri beton yığınlarının baskısı altındadır. Neden? Trabzon’ un, ortada olan bu eserlerine karşı mevcut sorumluluklarımızı ne kadar yapmaktayız? 

 AÇIK HAVA ŞEHİR MÜZESİ 

Hâlbuki; Trabzon’un şehir müzesi kurulurken seçilen evlerin bölge karakteristiğini taşıyan varlığıyla, özelliği ve mimarisini sergileyecek eserleriyle aslına uygun olması için gerekli bilimsel yöntemlerin uygulanmasına özen gösterilmelidir. Kendi öz kültürümüzle ilgili sanat, yapı eserlerinden atılmış, satılmış ve müze dışına ne kadarı çıkarılmıştır! TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz; Trabzon’ da açık hava müzeleri kurulması yoluna neden gidilmemiştir? Restorasyonun aslına uygun olarak yapılacak bir Trabzon evi özellikleri neden yansıtılmamaktadır? TÜRKAV, ezeli ve ebedi Türk kimliği bulunan Trabzon’ un tarihi ile bir Türk şehri olarak, şehri koruyan surlar içinde yaşayan eserlerin yok olmamasını önemli görmektedir. Trabzon’ un müze varlığına sahip beldeleri mevcuttur ve kültür varlıklarına sahiptir. Tekke Camisi etrafındaki yapı eserleri de çok önemli görselliğe sahip iken, restore edilmeyi beklemektedir. Ve çevresinin açılması halinde ise tarihi günümüze taşıyacaktır.  O halde, sosyal ve kültürel özellikleriyle bir bütün olarak bu eserleri koruyup sergileyerek AÇIK HAVA ŞEHİR MÜZESİ olarak tanımlamak olmalıdır. Geleneksel mimarı ve içlerindeki kültür varlıklarının, bitki örtüsünün yok oluşuna karşı; tarih, kültür ve sanat değeri olan Trabzon’ da, şehir yapılarını koruyacak biçimde müze şehri olmak için ne beklenmektedir?  
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.