Ömer Usta'dan 10 numara icat

Trabzon’da 37 yıldır tornacılık yapan Ömer Alemdağ, İzmir’den gelen katı atık makinelerinden daha uzun süre dayanan bir makine üretti. Alemdağ’ın ürettiği makinede atık araç lastiklerinden 10 numara yağ, doğalgaz, elektrik ve nafta üretiliyor

19 Aralık 2018 Çarşamba 09:08
Ömer Usta'dan 10 numara icat

EKONOMİYE KATKI

Erzincan’da ömrünü tamamlamış araç lastiklerinin işlenerek elektrik enerjisine dönüştürüldüğü tesisteki makineler Trabzon Sanayi Bölgesi’nde 37 yıldır tornacılık yapan Ömer Alemdağ’ın elinden çıkıyor. Alemdağ’ın yaptığı katı atık dönüşüm makinesi ile atıl durumdaki araç lastiklerinden motorine alternatif olarak kullanılan 10 numara yağ, doğalgaz, elektrik ve mazot olarak da kullanılan nafta üretimi sağlanıyor. Alemdağ’ın ürettiği makineler ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

ŞEHRİN ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Çevreye ciddi zarar veren atık lastiklerin enerjiye dönüşmesini sağlayan makineyi geliştirme sürecini aktaran Alemdağ, şunları söyledi: “İzmir’de üretilen katı atık dönüşüm makinelerinin ömrünün çok kısa olması nedeniyle uzun ömürlü bir makine yapmak üzere kolları sıvadım. Gerekli çalışmaları gerçekleştirdikten sonra en az iki yıl boyunca sağlam kalan bir makine oluşturdum. Yıllarca ürettiğim makineler atık araç lastiklerini dönüştürerek Erzincan’ın elektrik ihtiyacını karşıladı.”

TRABZON’DA DA UYGULANMALI

Trabzon’dan her gün iki tır dolusu atık lastiğin çıktığı bilgisini paylaşan Alemdağ, bu lastiklerin şehirde değerlendirerek dönüşüme kazandırılabileceğini vurguladı. Trabzon’un bir katı atık dönüşüm tesisine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Alemdağ, “Bu sistem 4 büyük gemi motorunu besliyor. Gemi motorlarının başındaki jeneratörler de lastiklerden üretilen 10 Numara yağ ile çalışıyor. Bu yolla Erzincan’ın tüm elektriğini karşılayan bir dönüşüm oluşuyor. Neden Trabzon’da da olmasın?” dedi.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.